Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

"Η Μπιρμπίλω" μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία


        Η "Μπιρμπίλω"  είναι το νέο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Γ. Μπήτρου  που κυκλοφορεί αυτές  τις μέρες. Μετά  τα προηγούμενα : "Δύο παρά είκοσι", "Χαρά Θεού", "Χρυσαφένια", "Μαίρη Christmas", η  "Μπιρμπίλω"  είναι το πέμπτο της σειράς διήγημα που έρχεται να μας διηγηθεί την προ-χριστουγεννιάτικη καθημερινότητα σε ένα σπίτι του Πειραιά  της δεκαετίας  του ΄70.
     Σχετικά διαβάζουμε  στην πρώτη σελίδα:
 "Η ιστορία που θα σας διηγηθώ αναφέρεται στο στολισμό ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου σε ένα συνηθισμένο σπίτι του Πειραιά, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

      Γύρω από αυτό το δέντρο συγκεντρώνονται οι ήρωες της ιστορίας μας  μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες για να κρεμάσουν το δικό  τους στολίδι. Το στολίδι της προσωπικής τους πορείας και των επιλογών τους.

    Στα κλαδιά όμως του δέντρου της ιστορίας μας μπερδεύονται και πολλά πρόσωπα του περίγυρου της γειτονιάς και του μικρόκοσμου της συνοικίας. Φίλοι, συγγενείς, μακρινοί και κοντινοί, γνωστοί και άγνωστοι. Ο παλιός Πειραιάς.

     Εκείνα τα χρόνια οι νοικοκυρές έδιναν μεγάλη σημασία στο στόλισμα του δέντρου που πρόσφερε μια ψευδαίσθηση ευμάρειας στο σπίτι  και επιβεβαίωνε ότι η νοικοκυρά ακολουθεί τη μόδα των εισερχόμενων ευρωπαϊκών χριστουγεννιάτικων εθίμων.

    Η ασπρόμαυρη κρατική τηλεόραση στο ζενίθ, οι εγχώριες σταρ μεσουρανούσαν, στους δρόμους κυκλοφορούσαν γκρι ταξί, μπλέ και πράσινα λεωφορεία και οι περαστικοί  χάζευαν με δέος τις βιτρίνες του Μινιόν στην οδό Πατησίων.

   Ένας κόσμος παλιός, ξεχασμένος. Τότε που οι ιστορίες γράφονταν σε γραφομηχανές και κυκλοφορούσαν σε συνέχειες κάθε Πέμπτη με τον «Ταχυδρόμο», τα «Επίκαιρα», το «Ντομινό» και το «Θησαυρό».

   Από εκείνες τις μέρες  που η παρέα χόρευε γύρω από ένα τρανζιστοράκι πίνοντας βερμούτ,  έρχεται η Μπιρμπίλω. Μια cult  φιγούρα όπως θα λέγαμε σήμερα, που όμως  τα παιδικά μου μάτια τότε την κατέγραφαν συνεχώς κάθε Τρίτη απόγευμα και ο νους και η καρδιά μου σήμερα της έχουν χαρίσει μια ξεχωριστή θέση  στο «αγιολόγιο» των  παιδικών αναμνήσεων".



 Κεντρική διάθεση βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".

  Φωτογραφία εξωφύλλου  από τον Κώστα  Μπαλάφα. Απεικονίζει την διασταύρωση της  Σταδίου και Αιόλου στα Χαυτεία.