Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Η Σοφία τίμησε την παιδεία και η παιδεία τίμησε τη Σοφία

  Η αρχοντιά και η μεγαλωσύνη πλημμύρισαν  την αίθουσα  του Γενικού Λυκείου Αίγινας. Ο λόγος για την εκδήλωση τιμής και μνήμης προς την εκπαιδευτικό, τη φίλη, τη συνάδελφο, την παιδαγωγό Σοφία Μηλιώτη. Έξι μήνες μετά την εκδημία της η Σοφία παραμένει ζωντανή στο σπίτι της, στο Γενικό Λύκειο Αίγινας. Φωτίζει, εμπνέει, οδηγεί, στολίζει με την αρχοντιά της, το χαμόγελο της. Σκορπά ελπίδα και δύναμη σε όλους και τους παρακινεί να συνεχίσουν τον όμορφο δρόμο της μάθησης.
  Η προσφορά ενός ανθρώπου κρίνεται όχι μόνο από το πέρασμα  του από αυτή τη ζωή, που μπορεί να ήταν σύντομη, και είναι αν αναλογιστεί κανείς το χρόνο, τη ζωή μας μέσα στον ωκεανό της αιωνιότητας, αλλά από  τον τρόπο που διαχειριστήκαμε  το δώρο της ζωής και από τις παρακαταθήκες που αφήσαμε στους επόμενους. Και η Σοφία άφησε πολλά. Και είναι όλα αυτά που ακούστηκαν από μικρούς και μεγάλους στη χθεσινή εκδήλωση, από επίσημους και δικούς της ανθρώπους. Και πολλά άλλα.
   Απόδειξη της παρουσίας της και της προσφοράς  της όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν  μέσα και έξω από την αίθουσα. 
   Η   Σοφία με τη δουλειά και  το ήθος της τίμησε την παιδεία, και η παιδεία , η πολιτεία, η μικρή αλλά τόσο μεγάλη κοινωνία της Αίγινας τίμησε τη Σοφία. Γιατί θέλει αρχοντιά και μεγαλωσύνη να αναγνωρίζεις την προσφορά του άλλου και να χαίρεσαι γι' αυτό.
   Τα  δικά μας συγχαρητήρια και ο έπαινος για όλους όσους εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας τη χθεσινή εκδήλωση νομίζω  πως περιττεύουν, όπως και ο έπαινος για το σχεδιασμό και υλοποίηση  του έργου  της καλαίσθητης αίθουσας.
   Θα  θέλαμε αν αυτό είναι δυνατόν  και εφικτό, οι χθεσινές ομιλίες - πολλές ήταν από στήθους -  να εκδίδονταν σε ένα μικρό τόμο  τιμής  για  τη   Σοφία.
  Ευχαριστούμε  την κ. Μαριλένα Γιαννούλη  για τις  φωτογραφίες.