Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο CERN


   Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αντιπροσωπεία μαθητών του Γενικού Λυκείου Αίγινας θα επισκεφθεί στη Γενεύη τους χώρους όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας. Μια μεγάλη στιγμή αλλά και μια μοναδική εμπειρία που μέχρι τώρα την έχουν βιώσει πολλοί μαθητές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
   Με αφορμή αυτή  την  τόσο σημαντική είδηση για τα εκπαιδευτικά θέματα του νησιού μας  αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο Amen. gr εικόνες και σχόλια από την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου στο CERN.

"Ένα  συμβολικό «βήμα» στην ενδυνάμωση του διαλόγου ανάμεσα στην Εκκλησία και την Επιστήμη αποτελεί η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας, πιο γνωστό με το ακρωνύμιο C.E.R.N., στην Γενεύη της Ελβετίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος Προκαθήμενος Oρθόδοξης  Εκκλησίας που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του παγκοσμίως κορυφαίου ερευνητικού κέντρου, ύστερα από πρόσκληση του γενικού διευθυντή του, Καθ. Ρολφ Χιουερ (Prof. Rolf Heure).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημερώθηκε από τον Καθ.Ρολφ Χιούερ για τις δραστηριότητες του ερευνητικού κέντρου και ειδικότερα για την προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2015 επανεκκίνηση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο πείραμα ανακάλυψης τoυ σωματιδίου που αποτελεί την απαρχή της ύλης.

Μάλιστα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Μεγάλο Επιταχυντή που βρίσκεται εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει κυκλικό σχήμα και συνολικό μήκος 27 χιλιόμετρα.


Κατά την επίσκεψή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε σε κορυφαίους επιστήμονες που εργάζονται στο ερευνητικό κέντρο αλλά και στα μέλη της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας διατυπώνοντας τις θέσεις τις Εκκλησίας για τη Δημιουργία, το διάλογο με την Επιστήμη και την αξία της έρευνας για ειρηνικούς σκοπούς. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση και λειτουργία του CERN.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, ο επιχώριος Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας, ο Επίσκοπος Λαμψάκου Μακάριος, ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος και ο κ.Χρυσοβαλάντης Tζαβίδης, γραμματέας στο Πατριαρχείο, ενώ μεταξύ των επισήμων ήταν και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ Γενεύης, Πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής."