Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τα Χριστούγεννα ήρθαν στην Αίγινα

  Σαν έρθει η γιορτή του Αγίου Διονυσίου στην Αίγινα μπαίνουμε όλοι στην ευθεία για τα Χριστούγεννα. Άνθρωποι γιορτινοί στα στενά και στην παραλία εύχονται πλέον "Καλά Χριστούγεννα" , "καλές γιορτές" με γεμάτα χαμόγελα  και ανοιχτωσύνη στην καρδιά. Με ελπίδα στο βλέμμα και διάθεση συγκατάβασης και κατανόησης για κάθε τι που έχει αμαυρώσει τις ανθρώπινες σχέσεις τον υπόλοιπο καιρό. Ο Άγιος που συγχώρεσε το φονιά  του αδελφού του δείχνει το δρόμο και τον τρόπο των Χριστουγέννων.
   Τα  Χριστούγεννα στην Αίγινα δεν είναι και δεν ήταν ποτέ φαντασμαγορικά και κιτσάτα, άλλωστε ποτέ δεν ήταν  και δεν ταιριάζει με την παράδοσή μας.
   Οι δρόμοι στολισμένοι από  τους επιχειρηματίες, η παραλία από το Δήμο Αίγινας, η πλατεία της Κυψέλης από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ενοριακού ναού. Οι βιτρίνες  γιορτινές και φωτισμένες, τα καφέ και τα εστιατόρια με τον απαραίτητο διάκοσμο και  τις ανακοινώσεις  των ρεβεγιόν.
   Όλα  μυρίζουν Χριστούγεννα. Μυρωδιές κανέλλας, γαρύφαλλου και φρέσκου βούτυρου από τα μελομακάρουνα και τους κουραμπιέδες. Η Γ΄ Λυκείου να ετοιμάζει το παζάρι της καθώς και άλλα σχολεία. Τα παιδιά να γυαλίζουν τα τρίγωνα τους. Τα κρεοπωλεία να μοστράρουν τις προσφορές  τους σε γαλοπούλα και χοιρινό.
    Σχολεία σύλλογοι και σωματεία  σε  καθιερωμένες εκδηλώσεις, εορτές και συνεστιάσεις. Ημερολόγια από όλους για όλους
    Κάποιοι προγραμματίζουν  τις γιορτινές αποδράσεις τους, ενώ κάποια σπιτικά θα υποδεχτούν τους φοιτητές, τους στρατιώτες  τους συγγενείς και φίλους.
   Όλα  μοιάζουν Χριστουγεννιάτικα. Ακόμα και η φύση. Οι  γυμνές φιστικιές, τα ζαμπάκια,  τα αλεξανδρινά να έχουν την τιμητική τους. Η μυρωδιά  του καμένου ξύλου από τα τζάκια διάχυτη παντού.
   Ο άνθρωπος δεν θέλει πολλά για να ζήσει Χριστούγεννα. Αρκεί να βρεί  το Θεό  του, το συνάνθρωπό του, να επαναπροσδιοριστεί σε σχέση με τον εαυτό του και τον άλλο.
  Χριστούγεννα. Ο χειμώνας στα καλύτερά του. Ο  Θεός  στο μεγαλείο  του. Ο άνθρωπος στα καλύτερα της υπόστασής του.