Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ο Σαράντης Σώρρος στα Σεμινάρια Γαστρονομίας του "Κάππος Έτσι"



  
    Ένας νέος Αιγινήτης τυροκόμος ο Σαράντης Σώρρος, παίρνει τη σκυτάλη  στα σεμινάρια  Γαστρονομίας που οργανώνει το εστιατόριο "Κάππος Έτσι".Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 θα είναι καλεσμένος στα σεμινάρια μαγειρικής και γαστρονομίας του Κάππος Έτσι για να φτιάξει 3 είδη τυριών και οι σεφ θα φτιάξουν 5 συνταγές βασισμένες σε αυτά.
    Ο Σαράντης Σώρρος είναι μόλις 24 χρονών και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα παραδοσιακό και ξεχασμένο επάγγελμα ,αυτό του τυροκόμου.Με σπουδές στην Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων από όπου και αποφοίτησε το 2010 ,συνέχισε τις σπουδές του για ένα χρόνο σε σχολή Κρεοπωλών και Αλλαντοποιίας ενώ έκανε και ένα βήμα πιο πέρα, με παράλληλα μαθήματα για την παρασκευή φρέσκων ζυμαρικών.Από το 1947 ο παππούς του ο Σαράντης διατηρούσε εκτροφείο ζώων από το οποίο μέχρι και πριν 30 χρόνια έκανε εξαγωγή δικών τους κρεάτων.
   Το 1960 ο παππούς ξεκίνησε την εμπορία των προϊόντων τους  στο γνωστό μαγαζί της μητέρας του Σαράντη, της κ. Επιστήμης, πίσω από την ψαραγορά ,ενώ πολύ αργότερα το 1990 δημιουργήθηκε και το παντοπωλείο πίσω από την Παναγίτσα, στο οποίο θα βρείτε και όλη την γκάμα των τυροκομικών ,των φρέσκων ζυμαρικών και των αλλαντικών που παράγει η οικογένεια Σώρρου.Αυτή την στιγμή διατηρούν μόνο μία μικρή μονάδα εκτροφείου ζώων που αξιοποιείται  για την παραγωγή του γάλακτος και την κατασκευή τυροκομικών προϊόντων.Με αυτές τις βαθιές οικογενειακές ρίζες στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ο Σαράντης αποφάσισε να  επεκτείνει και να διατηρήσει την παράδοση ξεκινώντας το 2011 μια μικρή μονάδα παραδοσιακής τυροκομίας με σύγχρονες προδιαγραφές στη περιοχή της Κυψέλης, όπου και αξιοποιεί το δικό του γάλα αλλά και γάλα από κτηνοτρόφους της Αίγινας ,στηρίζοντας έτσι τον τόπο και τους ανθρώπους της που έχουν ακόμα ενασχόληση με την κτηνοτροφία. Με 100% αγνά υλικά, με πολύ μεράκι, αγάπη και παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς του  έχει καταφέρει να παράγει  στο τυροκομείο του  9 διαφορετικά προϊόντα.
Το «Γραβιεράκι» από πρόβειο γάλα. Το «Λαδοτύρι»από κατσικίσιο γάλα ,που παραμένει τουλάχιστον 8 μήνες μέσα στο λάδι, με γεύση πιπεράτη και πικάντικη.Το «Ανθότυρο» μαλακό τυρί από πρόβειο γάλα.Την «Μυζήθρα» από πρόβειο γάλα.Την «Φέτα» από κατσικίσιο γάλα.Το «Γιαούρτι» από πρόβειο γάλα.Το «Γαλοτύρι» από φέτα ημέρας ,γάλα και αλάτι.Τα «Τσίγαρα» βούτυρο από κατσικίσιο γάλα.Το παραδοσιακό «Γκερεμέζι» από κατσικίσιο γάλα ,τυρί ελαφρώς ξινό σε μορφή κρέμας. Συγχρόνως παράγει και τυποποιεί φρέσκα ζυμαρικά όπως χυλοπίτες, στριφτάρια, λαζανάκι, μακαρούνες ,βίδες ,κριθαράκι, χορτόσουπα και τραχανά. 
      Στα υλικά του έχει την τελευταία χρόνια προσθέσει και το παραδοσιακό προϊών του νησιού μας, δημιουργώντας συνταγές χυλοπίτας και λουκάνικου με φιστίκι  Αιγίνης. Στα επόμενα χρόνια ο Σαράντης Σώρρος έχει βάλει στόχο να επεκτείνει την μονάδα του για να μπορέσει να διαθέσει τα προϊόντα του και εκτός νησιού αλλά και εκτός Ελλάδος δημιουργώντας μια σειρά πιστοποιημένων εδεσμάτων ,τυριών ,αλλαντικών και φρέσκων ζυμαρικών, στηρίζοντας την τοπική κτηνοτροφία ,την παράδοση και φυσικά τον τόπο του την Αίγινα.