Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Στο Βαθυπόταμο και στον Προφήτη Ηλία στους Αγίους.

 Θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως άλλη μια ψηφίδα  της άγνωστης σε πολλούς Αίγινας. Το Βαθύρεμα ή Βαθυπόταμο είναι μια δασική περιοχή την οποία συναντάς ανεβαίνοντας από Σουβάλα (Άρωμα) προς Άγιο Νεκτάριο. Στα αριστερά μπορείς  να κατηφορίσεις στη ρεματιά και τότε ένας άλλος  κόσμος ανοίγεται στα μάτια σου. Τα  τελευταία σπίτια με τις νοικοκυρεμένες αυλές, αγροτόσπιτα με οικόσιτα ζώα, φουρνάκια, αλώνια, πηγάδια αλλά και κάποιες ελάχιστες ευτυχώς.... πισίνες σε σπίτια παραθεριστών, είναι τα τελευταία κτίσματα πριν το δάσος.
   Βρισκόμαστε πλέον στην περιοχή των Αγίων. Μέσα στο δάσος κυριολεκτικά πνιγμένο από τη γύρω βλάστηση και κάτω από τη σκιά  των πεύκων, το εξωκκλήσι  του Προφήτη Ηλία με  την αυλή και τα τραπεζάκια περιμένει σε κάθε εποχή τους κουρασμένους διαβάτες να ξαποστάσουν. Η ενορία  του Αγίου Κρίσπου και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν φροντίσει ο περιβάλλων χώρος να είναι καθαρός και βαμμένος με ασβέστη.
   Κάτω από  το εκκλησάκι η θέα σε συνεπαίρνει. Η μάτια χάνεται στη θάλασσα και στα αντικρινά βουνά  της Σαλαμίνας και της Αττικής.
   Παρά  τη φοβερή υγρασία και  τη συννεφιά τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας δεν δίστασαν σήμερα να πραγματοποιήσουν άλλη μια εξόρμηση στα ψηλά  της Αίγινας και μάλιστα σε δασική περιοχή,  αφού το θέμα  που διαπραγματεύεται η ομάδα για φέτος είναι: "Τα δάση της Αίγινας".
    Στο σημειωματάριό μας  γράψαμε  τα όσα είδαμε  και παρατηρήσαμε, όπως τα πεύκα, τα σκίνα, τις ανεμώνες, τις αγριελιές, τα σπαράγκια, τις χαρουπιές, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, τους βολβούς, τα γαιδουράγκαθα, αλλά και τα πανέμορφα ζαμπάκια.
   Άλλη μια βδομάδα ξεκινά με γεμάτες τις μπαταρίες μας από τις ευωδιές  και τα χρώματα  του δάσους  της Αίγινας εκεί  ψηλά  στους Αγίους.