Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ο αρχιμ. Δαμασκηνός Μούρτζης στη Σουηδία με τμήμα λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.


    Όπως αναφέρουν τα έγκυρα ιστολόγια romfea.gr και  "Νυχθημερόν" στα πλαίσια  ιερατικού συνεδρίου  της Μητροπόλεως Σουηδίας παρέστη ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Μούρτζης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Βαθέος Αιγίνης, ο οποίος συμμετείχε μεταφέροντας τμήμα λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου στη Σουηδία.

 Πρόκειται για το 2ο Ιερατικό Σεμινάριο Κληρικών και Υποψήφιων Κληρικών με θέμα «Η οικουμενική διάσταση της ιερατικής διακονίας» που πραγματοποιήθηκε  στις εγκαταστάσεις του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στην πόλη Rättvik της Σουηδίας, υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, από 26 έως 29 Μαΐου. 
  Στα πλαίσια του συνεδρίου μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Μούρτζης, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ανέπτυξε το θέμα: "Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως ως πρότυπο ποιμένος",  
    Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 29 Μαΐου, όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα και εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκείας, προστάτου του Ησυχαστηρίου, και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του ιδρυτού της Μονής π. Ευσεβίου Βίττη.
     Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη, το οποίο εδώρισε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Μούρτζης, και εναποτέθη αμέσως εις προσκύνησιν.
   Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία κ. Ανδρέας Κακουρής και αρκετοί πιστοί από όλη την Σουηδία.