Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Η Αγία Τριάδα στο Βαθύ της Αίγινας (Κοκκαλάκι)

     Μεγάλη η τιμή προς την Αγία Τριάδα στην Αίγινα αν κρίνουμε από το πλήθος των εκκλησιών που υπάρχουν. Εκτός από τις προαναφερθείσες σε προηγούμενες αναρτήσεις συναντάμε επίσης ξωκλήσια στην περιοχή του Κοντού και στο Σφεντούρι ανατολικά του οικισμού. Ωστόσο ο μεγαλύτερος εορτασμός είναι αυτός του ενορικαού ναού στο Βαθύ στη βόρεια πλευρά της Αίγινας.
   Οι παλαιότεροι Αιγινήτες ονόμαζαν την περιοχή  "Κοκκαλάκι". Σύμφωνα με την παράδοση "Βαθύ" ονόμαζαν  την  περιοχή  του λιμανιού. Με  τα χρόνια  οι ονομασίες άλλαξαν  και επεκράτησε η ονομασία "Σουβάλα"  για την παραλία και "Βαθύ"  για  το εσωτερικό μέρος  του οικισμού, (πληροφορίες από το βιβλίο  του Σοφ. Δημητρακόπουλου : "Χριστιανική Αίγινα") Όπως και να έχει  το θέμα, η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι  του χωριού αγαπούν ιδιαίτερα  τον τόπο τους  και αυτό το αποδεικνύουν κάθε φορά  που εορτάζει ο ενοριακός ναός  τους, ο οποίος σημειωτέον είναι από τους νεότερους στην Αίγινα.
   Για  την ιστορία  να αναφέρουμε ότι  ο ενοριακός ναός  ήταν  του Τιμίου Προδρόμου στο σημερινό κοιμητήριο. Λόγω των σεισμών του 1962 και των ζημιών που υπέτση, κρίθηκε ακατάλληλος με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν  οι ενέργειες  για την ανοικοδόμηση νέου ναού. Ο νέος ναός θεμελιώθηκε το 1964  και εγκαινιάστηκε αργότερα από  τον Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο. Είναι σταυροειδής με τρούλο και εσωτερικά αγιογραφημένος. Στον περίβολο  διασώζεται  το μικρό ξωκλήσι  της Αγίας Τριάδος  και  το μνημείο των πεσόντων  ηρώων  του χωριού κατά  τον Γερμανοιταλικό πόλεμο.