Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Το πανηγύρι στον Αη - Γιάννη στο πεύκο στην Κυψέλη

                                            Φωτογραφίες από την κ.Κατερίνα Μούρτζη.

  Ένα μικρό πανηγύρι στήθηκε απόψε μετά τον εσπερινό στον Άη -Γιάννη στο πεύκο, όπως χαρακτηριστικά λέγεται ο Άη - Γιάννης  κοντά στο σπίτι του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μούρτζη Ένα ιδιαίτερα προσεγμένο ναΰδριο το οποίο βρίσκεται σε μια πανέμορφη γωνιά της Κυψέλης 
   Η όμορφη εκκλησούλα άλλοτε βρισκόταν κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου αιωνόβιου πεύκου.. Γι' αυτό οι παλαιότεροι  Κυψελιώτες την ονόμαζαν   "στον Αη- Γιάννη στο πεύκο". Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον του Ιωάννου του Προδρόμμου και εορτάζει στις 24 Ιουνίου. Ημέρα που σε πολλά σημεία της Ελλάδας ανάβουνε φωτιές ή γίνεται το έθιμο του Κλήδονα. Σήμερα φωτιές δεν επιτρέπονται ιδιαίτερα  σε  υπαίθριους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Το εκκλησάκι απολαμβάνει την ευλάβεια των κατοίκων που διαμένουν γύρω του αλλά και πολλών Κυψελιωτών.
    Σήμερα πολλές οικογένειες φροντίζουν την καθαριότητά και τησυντήρησή του όπως η οικογένεια Μούρτζη και Χατζόπουλου. Η συνήθεια αυτή , είναι πολύ παλαιά και ριζωμένη στους κατοίκους  των νησιών, το συναντάμε από παλιά  στην Παλιαχώρα. Οικογένειες να έχουν υπό την προστασία τους ένα ξωκκλήσι, να το καθαρίζουν να το ευπρεπίζουν και να το πανηγυρίζουν.
     Η θέα από το προαύλιο της φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Λεοντίου, ενώ η ίδια βρίσκεται πάνω από το μικρό ποταμάκι που ξεκινά από τον Κοντό και καταλήγει στο Λεόντι
      Σήμερα ο ναός έχει επεκταθεί κατά  το συνήθη τρόπο σε αυτές  τις περιπτώσεις  προς τα δυτικά . Στο εσωτερικό του και ιδιαίτερα στο παλαιότερο τμήμα του διακρίναμε τόξα από πέτρα όπως αυτά που βλέπουμε σε εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας.
    Μια  χρήσιμη πληροφορία που αντλήσαμε από την κ.Διασενού είναι ότι το παλαιό κτίσμα φέρει σαν έτος ανέγερσής του το έτος 1880 και ότι το ναΰδριο αυτό είχε υπάρξει και ενοριακός ναός για όσο διάστημα ο μεγάλος ναός της Κυψέλης ήταν κατεστραμμένος.


    Τα κεράσματα πρόσφερε  η οικογένεια Μούρτζη. Ήταν εκεί πολλοί φίλοι ανάμεσά  τους ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Γεννίτσαρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ν. Οικονόμου, η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Κ.Σαλπέα και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Κυψέλης και Βαθέος κ. Κ.Λορέντζος και Γρυπαίος  αντίστοιχα.


                                                                                   


  η φωτογραφία είναι της κ. Καλλιρρόης Μπέση από το fb