Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Πρεμιέρα για τα θερινά σινεμά της Αίγινας

    Καλοκαίρι  σημαίνει θερινό σινεμά. Καθισμένος σε παλιές καρέκλες αυτέε με το λάστιχο, να ρουφάς γρανίτα ή κόκα - κόλα, να σου σπάει τη μύτη η μυρωδιά από το διπαλνό σουβλατζίδικο, απ' έξω να περνούν παιδιά με ποδήλατα και να φωνάζουν, να δίνεις άνισες μάχες με  τις σκνίπες και να ταξιδεύεις με τη Μέρυλ Στρηπ "Πέρα από την Αφρική".
     Τα  "θερινά" στην Αίγινα έχουν μεγάλη ιστορία. Τόση όση έχουν και τα παιδικά μας καλοκαίρια. Από το ιστορικό "Ακρογιάλι" με  τον φοίνικα και τον ήχο της άγκυρας του καραβιού που έρχεται για διανυκτέρευση, μέχρι το κοντινό "Ολύμπια" με το πλούσιο γιασεμί και το κεντρικό "Άνεσις" δίπλα  στα ψητοπωλεία, σε όλη αυτή τη διαδρομή έχουν γραφτεί χιλιόμετρα πομπίνας με  στιγμές από τις καλοκαιρινές βραδιές μας.
    Μια μεγάλη καιλοκαιρινή απόλαυση και απόδραση λοιπόν  αποτελούν τα θερινά σινεμά της Αίγινας. Μια όαση δροσιάς και μαγείας  κάθε καλοκαίρι. Τα θερινά σινεμά "μ΄ αγιόκλημα και γιασεμί" όπως τραγουδούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ή με φοίνικες πάνω από την οθόνη τους όπως το δικό μας "Ακρογιάλι", έχουν μεγάλη παράδοση στην Αίγινα.
   Πολλά σινεμά δραστηριοποιούνταν τις περασμένες  δεκαετίες στη λουτρόπολη της Σουβάλας (Ατενέ), στην Αγία Μαρίνα και στη Πέρδικα εκτός από το "Γλάρο" και το "Ακρογιάλι"  στην πόλη της Αίγινας.
   Σήμερα έχουν απομείνει μόνο τα τρία  στην πόλη: "Άνεσις", "Ακρογιάλι" και "Ολύμπια".
   Φέτος ήδη ξεκίνησαν και λειτουργούν το "Άνεσις" και το "Ολύμπια"  με  ιδιαίτερα προσεγμένες ταινίες παραγωγής του φετινού χειμώνα.
   Αξίζει να  τα υποστηρίξουμε, βοηθώντας παράλληλα στην παράδοση  των θερινών σινεμά στον τόπο μας ως αναπόσπαστο στοιχείο  των  διακοπών του καλοκαιριού και της πολιτιστικής κίνησης  του νησιού.
  Το εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους μπορεί κανείς να το βρεί στο έγκυρο  Aeginaportal.

  Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο.