Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Έτοιμο το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο;

   Αμφιβάλουμε αν ο υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας γνωρίζει το κτίριο  του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Επίσης αν γνωρίζει που βρίσκεται και ποιά είναι η εξωτερική όψη και η εσωτερική του κατάσταση. Και το λέμε αυτό ενθυμούμενοι ότι πριν από χρόνια παλαιός υπουργός της περιοχής μας ρωτούσε ποιό ακριβώς κτίριο είναι το Κυβερνείο. Λογικό ακούγεται και φαίνεται όταν τα Καποδιστριακά κτίρια έχουν καταδικαστεί  στην αφάνεια και στην αδιαφορία, ενώ η  τοπική κοινωνία της Αίγινας αρκείται στις κατά καιρούς διαμαρτυρίες, συζητήσεις, άρθρα ή αναρτήσεις κάποιων πανώ όπως είχε γίνει από ομάδα συμπολιτών μας πριν από τρία χρόνια περίπου. Σε αποσπασματικές δηλαδή ενέργειες και όχι σε συντονισμένες και με διάρκεια.
    Τα  Καποδιστριακά και ιδιαίτερα το 'Ορφανοτροφείο" ήρθε  και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων μετά  την προβολή που γνώρισε στην ειδική εικαστική εκδήλωση στο 7ο Φεστιβάλ Φιστικιού αλλά  και όταν δεν επετράπη η επίσκεψη  στους χώρους του, του Προέδρου  της Δημοκρατίας  κ. Π.Παυλόπουλου τον προηγούμενο Ιανουάριο στις εκδηλώσεις  για την επέτειο της άφιξης του Ι.Καποδίστρια στην Αίγινα.
    Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί με  Συλλόγους και φορείς να διατυπώνουν ψηφίσματα  και με επικεφαλής τον Δήμαρχο να επισκέπτονται τον Υπουργό Πολιτισμού.
     Τελικά  η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική όταν από τα υπουργικά χείλη ακούστηκε ότι το έργο έχει αποπερατωθεί και..... παραδοθεί. Άρα μάταια ανησυχούμε και αγωνιζόμαστε.
    Απομένει λοιπόν να καθοριστεί ημερομηνία εγκαινίων  του ανακαινισμένου κτιρίου και να αποδοθούν οι χώροι του για χρήση.

   Ακολουθεί το Δελτίο τύπου που μας έστειλε  η κ. Αννίτα Χαρτοφύλακα - Λεούση.


   ¨"Την Πέμπτη 9/6 στις 3 το μεσημέρι η επιτροπή που ορίσθηκε συναντήθηκε με τον Υπ. Πολιτισμού κ. Α. Μπαλτά, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Χατζηπέρου, δηλαδή ο Δήμαρχος κ .Δ. Μούρτζης, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ .Β. Μουσουλέας, η Διευθύντρια του εργαστηρίου Σχεδιασμός και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων καθηγήτρια Ζ. Γεωργιάδου, η συντηρήτρια κ. Πωλίνα Στοφόρου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Αίγινας Ο. Αρνιακού με θέμα το κτίριο του Ορφανοτροφείου- Φυλακών Αίγινας. Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα θέματα της αποκατάστασης του κτιρίου και της αξιοποίησης μέρους του από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέθηκε το θέμα της επείγουσας επιδιόρθωσης των κελιών της απομόνωσης και του Γολγοθά των φυλακών, προκειμένου να προστατευθούν τα ακιδογραφήματα που έχουν συντηρηθεί. Ο Υπουργός κ. Μπαλτάς επιβεβαίωσε ότι το κτήριο έχει παραδοθεί στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων ως ολοκληρωμένο και γι αυτό το λόγο δεν μπορεί να ενταχθεί σε νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Από την συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Το ΥΠΠΟ αναλαμβάνει την διάθεση ποσού για την εκπόνηση δύο μελετών: α) μελέτη για την συντήρηση και επιδιόρθωση των κελιών της απομόνωσης, β) μελέτη επί μέρους χώρου (ανατολική πτέρυγα) με αφετηρία την αρχική χρήση του κτιρίου ως διαχρονικό Μουσείο, ο οποίος θα διατεθεί για χρήση από την Τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Υπουργός τόνισε ότι για τη χρήση του κτιρίου, αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές, πράγμα που συνεπάγεται την ολοκλήρωση της στερέωσης της στέγης και τον καθαρισμό του αύλειου χώρου. Σημειώθηκε ότι η Περιφέρεια διαθέτει σχετική πίστωση 2.3000.000 €, η οποία θα αξιοποιηθεί άμεσα με βάση τις προαναφερόμενες μελέτες. Η αποτίμηση της συνάντησης στο ΥΠΠΟ κρίνεται θετική, δεδομένου ότι το θέμα έχει ανακινηθεί εκ νέου και δρομολογείται μερική αποκατάσταση και συντήρηση του ιστορικού χώρου των κελιών της απομόνωσης".