Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Τα Εισόδια στην Αίγινα.

  Προάγγελος  των Χριστουγέννων η μεγάλη σημερινή Θεομηρική εορτή των Εισοδίων  της Θεοτόκου. Από σήμερα  βασικά μπαίνουμε στην τελική ευθεία  για τα Χριστούγεννα με  τους  χριστουγεννιάτικους ύμνους και τα τροπάρια  να έχουν κυρίαρχη θέση  στις  ακολουθίες  της Εκκλησίας.
  Η  ζεστή εορτή των Εισοδίων  τιμάται ιδιαίτερα  στην Αίγινα όπου πολλές εκκλησίες είναι αφιερωμένες  στην μικρή Παναγία που εισέρχεται  στο Ναό. Και  δεν είναι μόνο ο μεγάλος ενοριακός ναός  των Εισοδίων, η γνωστή  "Παναγίτσα" στο λιμάνι. Υπάρχει ικανός  αριθμός εκκλησιών στην ενδοχώρα με κυρίαρχη αυτή στο Βαθύ.
Στο Βαθύ:
  Ο πασίγνωστος  ναός  του Αγίου Σεραφείμ  μετά τα  Λουτρά στη στροφή του δρόμου είναι αφιερωμένος βασικά  στα Εισόδια  της Θεοτόκου. Ο ναός με το μικρό κελάκι δίπλα ακριβώς είναι  μεγάλο προσκύνημα  στη Σουβάλα. Εκκλησιαστικά ανήκει στην ,ενορία  του Βαθέος. Αξίζει για  την ιστορία να αναφέρουμε  πως  τον χώρο αυτό χρησιμοποιύσε συχνά ο Άγιος  Νεκτάριος όταν κατέβαινε για  τα θερμά λουτρά  στην περιοχή.
Στην Κυψέλη:
  Ο  ενοριακός ναός  από παλιά  ήταν αφιερωμένος  στα Εισόδια, γι' αυτό και γινόταν μεγάλο πανηγύρι στην Κυψέλη. Με  την οικοδόμηση  του νεότερου ναού προτιμήθηκε να αφιερώσουν  το ναό  στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο στο σημερινό ναό  το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο  στα Εισόδια  και κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα ο ιερέας  λειτουργεί  στην  Τράπεζα  του ιερού.
Στην  Παχιοράχη και  στην Πέρδικα:
   Και  στους  δύο οικισμούς οι κοιμητηριακοί ναοί είναι αφιερωμένοι  στα  Εισόδια.
Στο  Αγκίστρι:
  Υπάρχει  ξωκκλήσι στον οικισμό Μετόχι.
   Η  Παναγία  για άλλη μια  φορά  βλέπουμε  πως παραμένει το πιό αγαπητό πρόσωπο  στη χριστιανική λατρεία. Οι  πολλές  εορτές  της  είναι  πνευματικές ευκαιρίες στις οποίες  ο πιστός λαός εκφράζει  τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και  την αγάπη του προς  το πρόσωπό  Της.