Άρχισαν να παίρνουν ζωή τα χωράφια με τα λιόδεντρα από τις φωνές των
εργατών που απλώνουν τις πάνες και ραβδίζουν τα κλαδιά των δέντρων. Ο
μήνας της ελιάς ο Νοέμβριος και τα λιοτρίβια στα καλύτερά τους να
μοσχοβολούν από το λιώσιμο του καρπού και την εξαγωγή του φρέσκου χυμού.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε και μείς στην Αίγινα τη χαρά της συγκομιδής
της ελιάς αφού πολλοί ντόπιοι αλλά και παραθεριστές έχουν προτιμήσει την
ελιά από τη φυστικιά. Οι ελιές έχουν πάρει στην κυριολεξία "κεφάλι"
και όλο πιό συχνά βλέπεις να φυτεύονται καινούργια δέντρα. Μη ξεχνάμε
άλλωστε ότι η ελιά προσφέρει το λάδι, το πολύτιμο αυτό υλικό για τη
παραδοσιακή - μεσογειακή διατροφή μας.
Ασφαλώς η σκέψη μας γυρίζει και ανηφορίζει μέχρι τον αρχαίο ελαιώνα
της Αίγινας, μια περιοχή αξεπέραστης ομορφιάς. Η ύπαρξη αιωνόβιων ελιών
αποδεικνύει την πανάρχαιη ενασχόληση των κατοίκων του νησιού με την ελιά
κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα παμπάλαια παραδοσιακά λιοτρίβια σε
κάποιες περιοχές