Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Εόρτασε την ονομαστική του εορτή ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. κ. Εφραίμ

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο "Ύδρας πολιτεία"
 

   Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κκ Εφραίμ εόρτασε με ιεροπρέπεια και κατάνυξη τα ονομαστήρια του μετά του Ιερού Κλήρου και του λαού στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ύδρας.
  Την κυριώνυμο της γιορτής στον κατάμεστο από πιστούς,  Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας με συλλειτουργούς Ιερείς από το νησί, τον Πρωτοσυγκελλο της Ι. Μ. Μεσογαίας αρχιμ. Ιερόθεο Καλογερόπουλο και τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού. Ο Ποιμενάρχης μας μίλησε εμπνευσμένα σε Θείο λόγο που εκφώνησε αναφερόμενος στην αμαρτία του εγωισμού που όπως τόνισε διαλύει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και μόνο η μετάνοια και η  ταπείνωση  μας γεμίζουν Θεία Χάρη και μας μεταμορφώνουν μας ανακαινίζουν και ολοκληρώνοντας την ψυχωφελή ομιλία του ευχήθηκε όλοι να βιώσουμε την χαρά της Θείας ανακαίνισης και μεταμόρφωσης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μαζί με τους Ιερείς τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστό Χριστόδουλο που εκοιμήθη το 2008.

 
   Στη συνέχεια ακολούθησε εόρτια προσφώνηση εκ μέρους όλων των Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως (Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας),  από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσ. Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό που αναφέρθηκε στο σημαντικό θεολογικό έργο του Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα "περί της Ενότητος της Εκκλησίας εν τω μυστηρίω της Θείας Ευχαριστίας και εν τω Επισκόπω" και αναφέρθηκε στον Επίσκοπο που είναι ο Πρόεδρος της Θείας Ευχαριστίας και αυτό είναι το κατ' εξοχήν έργο του Επισκόπου το να ηγείται της Θείας Ευχαριστίας. ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος τόνισε ότι η μνημόνευση του ονόματος του Επισκόπου στην Θεία Ευχαριστία την αναδεικνύει επισκοποκεντρικό γεγονός στην ζωή της Εκκλησίας και καταλήγοντας ευχήθηκε μακροημέρευση στον Μητροπολίτη μας. Ακολούθησε προσφώνηση απο τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη ο οποίος δώρισε αρχιερατικό μπαστούνι στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και στο τέλος ο Διδάκτωρ Θεολογίας κ. Κ. Γεωργίου πρ. Διευθυντής  της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και του προσέφερε σαν δώρο ωμοφόριο και επιτραχήλιο. 
   Η ονομαστική εορτή του Σεπτού μας Ποιμενάρχη υπήρξε μια ευκαιρία για να εκδηλώσει ο λαός της Ύδρας τα αισθήματα αγάπης, τιμής, και σεβασμού που τρέφουν προς το πρόσωπό του. Μετά το πέρα της Θείας Λειτουργίας παρετέθη εόρτιο πρωινό στο Αρχονταρίκι και σε αίθουσα του Καθεδρικού Ναού. 
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Βούλγαρη - Μαραγκού, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημ. Τ.Ο. Ν.Δ. κ. Εμ. Ε. Πούλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης, διευθυντές και εκπρόσωποι των Σχολείων της Ύδρας, φορείς και πλήθος πιστών της Ύδρας. Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Α. Διαμαντόπουλος, ο Ιεροψάλτης κ. Γ. Σκάγκος κ.α.