Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ήταν μια όμορφη μέρα η σημερινή Βαγγελίτσα.

   Και ήταν ηλιόλουστη ημέρα η σημερινή. Ζεστή και φωτεινή. Τίποτε δεν προμήνυε  τη καταιγίδα. Η αραιή συννεφιά  δεν έπειθε ότι θα έφερνε βροχή. Ήταν μια όμορφη μέρα που όμως ο Θεός αποφάσισε αλλιώς. Ήταν μια μέρα που έκλεισε με μια αβάσταχτη θλίψη.
   Τούτη την ώρα που η καταιγίδα  φωτίζει  το νυχτερινό ουρανό της Αίγινας και η βροχή ποτίζει ξανά  τα χωράφια μια απέραντη θλίψη έχει απλωθεί πάνω από το νησί. Μια βουβαμάρα, ένας κόμπος στο λαιμό, μια ανατριχίλα, ένα παράπονο. Γιατί; 
   Και  το γιατί δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Και πως να μην είναι!
   Τελικά ήταν μια όμορφη  μέρα η σημερινή Βαγγελίτσα που διάλεξες  να ταξιδέψεις. Τούτη την διαφορετική μέρα που καράβια  δεν ταξίδεψαν και η  θάλασσα παρέμεινε ήρεμη και ανέγγιχτη, εσύ αλάργεψες από τη γη που σε έζησε από τους ανθρώπους που σε αγάπησαν από τα χιλιάδες παιδιά σου που μεγάλωσες και φρόντισες. Γιατί πάνω από όλα ήσουν μια μεγάλη μάνα. Μια  γυναίκα που ο Θεός την ευλόγησε να αποκτήσει χιλιάδες παιδιά. Και αυτά είναι τα παιδιά της Αίγινας που επί δεκαετίες εξέταζες , παρακολουθούσες, φρόντιζες στοργικά  τα τραύματά  τους, συμβούλευες, νουθετούσες.
   Με  την απέραντη ευγένεια και το αφοπλιστικό χαμόγελό σου, τη διακριτικότητα και το λεπτό χιούμορ κέρδιζες και το πιό δύσκολο σου νεαρό ασθενή.
  
  Η απώλεια για την Αίγινα είναι μεγάλη. Δεν έφυγε απλά  μια γιατρός. Ένας επώνυμος και αγαπητός άνθρωπος. Έφυγε μια διακόνισσα, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την επιστήμη και το συνάνθρωπό του με  ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και επιμονή. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια που η ασθένεια την δοκίμαζε εκείνη συνέχιζε  να εξετάζει όλα τα παιδιά  των σχολείων, να επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες με τις συνεργάτιδές  της και να ενημερώνει για ιατρικά θέματα τους μαθητές.  Ακούραστη  και αξιοπρεπής.

   Τα  νέα παιδιά  της Αίγινας ποτέ  δεν θα ξεχάσουν το  χαμόγελο και τα γλυκά  της λόγια. Γιατί η Βαγγελίτσα ανήκει  σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων που χαράζουν τις ζωές  των άλλων με την προσφορά και την υπηρεσία  τους.

   Σε  ευχαριστούμε Βαγγελίτσα.