Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ο φετινός Φλεβάρης τα έχει όλα.

Από  τα  Χριστούγεννα  ως το Πάσχα μια  .... πίτα  δρόμος είναι. Και  δεν είναι υπερβολή αυτό. Φέτος  το Πάσχα  έρχεται νωρίς, άνοιξε ήδη  το Τριώδιο και εμείς ακόμα  δεν προλάβαμε να κόψουμε  και τις τελευταίες βασιλόπιτες. Βασιλόπιτα ακόμα  και την Τσικνοπέμπτη. Κάποιοι σύλλογοι  συνδυάζουν και τα δύο. Κοπή βασιλόπιτας και αποκριάτικο χορό. Δύο σε ένα και  πιό  οικονομικά  έρχεται  στους  καλεσμένους. Μεγάλο το μπέρδεμα λοιπόν.
    Και  φέτος  ο Φλεβάρης  τα έχει όλα. Πίτες, απόκριες, Τσικνοπέμπτη, Άγιο Βαλεντίνο, βασιλιά καρνάβαλο, Καθαρά Δευτέρα με αητούς και πολύ χαλβά  δίπλα  στη λαγάνα.  
   Ωστόσο οφέιλουμε να υποδεχτούμε σήμερα  Καλό μήνα τον πιό γκρινιάρη μήνα και  ιδιότροπο μήνα του χρόνου που ο λαός τον αποκαλεί και "κουτσοφλέβαρο" εξαιτίας των λιγότερων ημερών του.Ένας  μήνας αναποφάσιστος κι αυτός  γιατί   και θέλει  να δείξει τα δόντια  του ως αυθεντικός  μήνας  του χειμώνα αλλά  και να το "ξανοίξει" λίγο  με κάτι καλοκαιρινές αστραφτερές  λιακάδες  που  παραπέμπουν  στο καλοκαίρι. Στο παιχνίδι του αυτό  έχει πολύτιμο βοηθό  τη μεγαλύτερη πλέον διάρκεια  της  ημέρας.
   "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει .... καλοκαίρι θα μυρίσει"  έλεγαν οι παλαιότεροι θέλοντας να ξορκίσουν το δύστροπο κουτσο- φλέβαρο όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ωστόσο έπαιρναν με αυτή την παροιμία μια βαθιά ανάσα διότι ο χειμώνας - ότι κι  αν έκανε  - βάδιζε προς το τέλος του. Και ρουφούσαν  αισιοδοξία από τις πρώτες ευωδιές και εικόνες της άνοιξης που έφερναν οι τολμηρές αμυγδαλιές σκάζοντας τα πρώτα τους άνθη. 
  
 Όμως ας μην έχουμε και παράπονο. Μας φέρνει τις απόκριες και το βασιλιά τους τον βασιλιά Καρνάβαλο. Τόνοι κομφετί και σερπαντίνες θα θυσιαστούν στο βωμό του κεφιού ενώ στα δόντια μας θα υπάρχουν ακόμα υπολείμματα βασιλόπιτας. Δηλαδή ακόμα δεν προλάβαμε να αποχαιρετήσουμε τον μήνα  της ........ ΠΙΤΑΣ και να  σου οι απόκριες, τα καρναβάλια, η Τσικνοπέμπτη, οι χοροί και τα πανηγύρια.
  Με άλλα λόγια  ανάσα δεν θα πάρουμε.
    Βέβαια οι πίτες .... καλά κρατούν  και από ότι φαίνεται μάλλον θα πάρουν παράταση παραστάσεων (κοψίματος)  μέχρι  και του Αγίου Βαλεντίνου... εικάζουν μερικοί!
   Όπως και να έχει  το πράγμα, ο Φλεβάρης είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Ας  τον υποδεχτούμε με καλή διάθεση και ας τον ζήσουμε έντονα.
  Καλό μήνα λοιπόν  με μια εικαστική πινελιά από τον Γιάννη Τσαρούχη