Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ο Άγιος Τρύφωνας και η Υπαπαντή στο Λεούσειο.

   Στη μεγάλη και πολυσύχναστη διασταύρωση του Λεουσείου συναντάμε δύο ναούς που εορτάζουν  τις δύο πρώτες ημέρες  του Φλεβάρη. Είναι ο Άγιος Τρύφωνας  που εορτάζει την 1η Φεβρουαρίου και η Υπαπαντή που εορτάζει στις 2 του μήνα.
  Σημείο αναφοράς ο μεγάλος ναός αν και λίγοι Αιγινήτες γνωρίζουν την πραγματική ονομασία του.
   Είναι ο λευκός ναός που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο  του Λεουσείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος. Είναι από τους νεότερους ναούς της Αίγινας και η μορφή και το σχήμα του παραπέμπει  σε αιγαιοπελαγίτικα εκκλησάκια. Πολλοί  διερχόμενοι αλλά  και παλαιοί  Αιγινήτες  αγνοούν  την ονομασία του ναού.
   Και αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι συνδέουν  το ναό  με το μικρό ξωκκλήσι  που βρίσκεται ακριβώς δίπλα  του. Τον μικρό Άγιο  Τρύφωνα  που σύμφωνα με  τους παλαιούς ήταν κοιμητηριακός ναός, αφού στην περιοχή  υπήρχε  κοιμητήριο  για τους κατοίκους  της πόλης της Αίγινας. 
   Ο  Άγιος Τρύφωνας αν και μικρότερος έχει κατορθώσει να επισκιάσει  τον νεότερο και μεγαλύτερο ναό. Ο Άγιος Τρύφωνας  εορτάζει  την 1η Φεβρουαρίου και είναι προστάτης  των αγροτών.
    Ωστόσο αν παρατηρήσει κάποιος θα διαπιστώσει  ότι και οι δύο ναοί έχουν  νησιώτικο ύφος. Ο μικρός Άγιος Τρύφωνας μονόχωρη - μονόκλιτη βασιλική με τις απαραίτητες εξωτερικές αντερίδες και ο μεγάλος τρουλαίος ναός μια σύγχρονη εκδοχή σταυροδειδούς ρυθμού με τρούλο.