Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Ο Άγιος Θεόδωρος και το θαύμα των κολύβων.

   Το  πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται πάντα η μνήμη του Αγίου Θεόδωρου Τήρων, παρά  το γεγονός ότι η εορτή του είναι στις 17 Φεβρουαρίου. Ο  λόγος αυτής της μετάθεσης της εορτής σχετίζεται με  ένα θαύμα  που συνέβη κατά  τη διάρκεια που αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο πρώην συμφοιτητής του Μ.Βασιλείου και Γρηγορίου Θεολόγου, Ιουλιανός ο Παραβάτης, όταν  και οι τρεις σπούδαζαν στην Αθήνα.
Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στη πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής - γι' αυτό την λέμε καθαρά εβδομάδα - θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

Όμως με Θεία ενέργεια, φάνηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξίου, ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε το πράγμα. Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα. Ετσι και έγινε και ματαιώθηκε ο σκοπός του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα. Και το Σάββατο τότε, ο ευσεβής λαός που διαφυλάχθηκε αμόλυντος στην καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα.
Από τότε γύρω στα μέσα του Δ΄ αιώνα, η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος σε δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Σημείωση: Η λέξη "Τήρων" έχει λατινική καταγωγή και σημαίνει νεοσύλλεκτος. Ο Άγιος Θεόδωρος ανήκει στη χορεία  των στρατιωτικών Αγίων των πρώτων χριστιανικών αιώνων.