Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ο Άγιος Χαράλαμπος στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας

  Εορτάζει σήμερα το ναΰδριο  του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο της Παλαιάς Χώρας.
  Η εκκλησία  του Αγίου Χαραλάμπους μας υποδέχεται στην Παλαιά Χώρα. Θα έλεγε κανείς ότι προαναγγέλει  στον επισκέπτη το θαυμαστό χώρο της Μεσαιωνικής καστροπολιτείας.
   Ο Άγιος Χαράλαμπος λοιπόν μια δίχωρη θα έλεγε κανείς δίκλιτη εκκλησούλα με κεραμοσκεπή βρίσκεται κάτω από το δρόμο που οδηγεί στην Παλιαχώρα καθώς ανεβαίνουμε από τον Άγιο Νεκτάριο. Μοιάζει ξεκομμένη από τον υπόλοιπο βράχο, σχεδόν στο περιθώριο της παλιάς πολιτείας.
   Ο ναός έχει δεχθεί τη φροντίδα της
Αρχαιολογικής υπηρεσίας .Πέρα από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει στο βιβλίο  του κ. Σ. Δημητρακόπουλου: "Χριστιανική Αίγινα" σελ.427-429, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η πληροφορία  ότι ο Άγιος Χαράλαμπος λειτούργησε κάποτε ως μοναστήρι, προφανώς μικρό ησυχαστήριο. Σχετική μνεία γίνεται από τον μητροπολίτη Αίγινης Σαμουήλ σε αναφορά  του στην Ιερά Σύνοδο το 1834. Τέλος στη νότια πλευρά  του ναού υπάρχει ο τάφος  του υποτακτικού και συνεργάτη του Αγίου Νεκταρίου Κωστή Σακκόπουλο. Παλιότερα ο ναός είχε εντοιχισμένη επιγραφή που ανέγραφε "Όρος τεμένους Αθηναίης" η οποία φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας.