Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η Υπαπαντή στο Όρος της Αίγινας

 Η  δεύτερη φωτογραφία είναι από τη σελίδα του κ. Νεκτάριου Κουκούλη στο fb.
    Λέγεται και Παναγία του Μπάση. Το μικρό ταπεινό και απέριττο εκκλησάκι της Υπαπαντής του Κυρίου εορτάζει σήμερα. Άγνωστο στους πολλούς, αγαπημένο όμως σε όσους αφήνουν τη βολή και τη ζεστασιά του σπιτιού και ανηφορίζουν στα βουνά του νησιού.

   Το έχουμε πει και άλλοτε και το έχουμε γράψει επίσης. Η ομορφιά της Αίγινας διαφύλασσεται αλώβητη και αναλοίωτη στα βουνά της. Το ενδιαφέρον της Αίγινας σήμερα βρίσκεται στο μικρό ορεινό όγκο της, εκεί που συναντάς αγροτικούς οικισμούς, ναούς, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, αλώνια, παραδοσιακά φουρνάκια, σουβάλες, ανεμόμυλους, αναβαθμίδες, μονοπάτια, πεζούλες. Με δυό λόγια η Αίγινα εκείνη που έθρεψε και μεγάλωσε γενιές.
    Σήμερα που υπάρχουν δρόμοι και η πρόσβαση ως εκεί είναι δυνατή, με  την πρώτη ευκαιρία ας επιλέξουμε αυτές τις διαδρομές.
   Ψηλά  λοιπόν στο Όρος μετά τον Ταξιάρχη και το Ιερό του Ελλάνιου Δία και κάτω από την Ανάληψη είναι ένα εκκλησάκι τόσο πολύ μικρό και τόσο πολύ φιλόξενο. Η Υπαπαντή ή όπως λέμε εμείς στην Αίγινα, η Παναγίτσα του Μπάση που γιορτάζει σήμερα 2 Φεβρουαρίου. Το εκκλησάκι είναι σε περίπου 280μ. υψόμετρο.