Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Άγιοι Θεόδωροι - η Ομορφοκλησιά της Αίγινας.

    Στη μνήμη  των Αγίων Θεοδώρων είναι αφιερωμένο το εικονιζόμενο εκκλησάκι που αλλιώς ονομάζεται "Ομορφοκλησιά". Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι το
καλύτερα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο της Αίγινας και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Αίγινας ανάμεσα στα χωριά των Αγίων Ασωμάτων και της Κυψέλης.

   Συγκεκριμμένα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Γενικό Λύκειο Αίγινας, κοντά στην Αγία Βαρβάρα. Η  μικρή εκκλησία  είναι αφιερωμένη στους Αγίους Θεοδώρους και σύμφωνα με επιγραφή  που υπάρχει στο εσωτερικό του ναού  αναφέρει ότι ανακαινίσθηκε στα 1282. Ο ναός κτίσθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ. Το εσωτερικό του ναού  είναι κατάκοσμο από αγιογραφίες οι οποίες είναι πολύ καλά  συντηρημένες και  περιλαμβάνουν δεκατέσσερις παραστάσεις από το Χριστολογικό κύκλο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η  εικόνα  της Γέννησης του Κυρίου  με την Παναγία στη σπάνια στάση της  Γαλακτοτροφούσας
    Η Παναγία στο κέντρο της εικόνας θηλάζει το βρέφος, φαίνεται το στήθος της, κάτι που δεν συνηθίζεται σε ανάλογες παραστάσεις. Μια εικόνα με έντονα τα στοιχεία και τις επιρροές από τα απόκρυφα Ευαγγέλια κάτι που μαρτυρείται και στις υποενότητες της εικόνας καισ το διάκοσμο της, με χαρακτηριστικό τα μάτια γύρω από την Παναγία.
     Ένα μνημείο το οποίο αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου στα έργα του και που  ο Γιάννης Τσαρούχης έχει επηρεαστεί στην απεικόνιση της δικής του Αποκαθήλωσης.