Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

 Η   Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στεγάζεται τα τελευταία χρόνια στο πανέμορφο διατηρητέο κτίριο του παλιού Ταχυδρομείου και περικλείεται μεταξύ των οδών Φίλωνος -Καραολή και Νοταρά στο κέντρο της πόλης. Οι πύλες  του ανοικτές για τα σχολεία και τους επισκέπτες καθημερινά σε οδηγούν σε μια πολιτιστική όαση μέσα στην πολύβουη πόλη. Οι μόνιμες εκθέσεις περιλαμβάνουν έργα πολλών μεγάλων ζωγράφων  αλλά  και γλυπτά. Το μεγάλο όμως ατού της πινακοθήκης είναι η αίθουσα με έργα του μεγάλου σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού με έργα  του για Όπερες  που ανέβηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εντυπωσιάζουν οι τρισδιάστατες μακέτες  των σκηνικών  του αλλά  και τα χειρόγραφα κείμενα του.

  Κατά καιρούς η Πινακοθήκη φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Οι μόνιμες συλλογές  της υπήρχαν πριν τη συντήρηση  του κτιρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
    Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης  του 2ου Γυμνασίου Πειραιά επισκέφθηκαν την Πινακοθήκη και ξεναγήθηκαν από την επιμελήτρια των εκθέσεων κ. Πάνου η οποία και έχει καταγωγή από την Αίγινα.
   Ένας άγνωστος κόσμος ξεδιπλώθηκε στα μάτια  των μαθητών. Έργα ζωγραφικής και γλυπτικής  που δεν έχουν την ευκαιρία  τα  παιδιά της επαρχίας και των νησιών να παρατηρούν συχνά ή ακόμα να τους δίνεται η ευκαιρία να επισκέπτονται  τέτοιους χώρους.
   Η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος αλλά και οι ανάλογες ευκαιρίες  πρέπει να είναι ο σκοπός  της σύγχρονης εκπαίδευσης όσο και αν σκοντάφτει στο σημερινό τρόπο ζωής και τις προτεραιότητες  που έχουν τα περισσότερα παιδιά και οι νέοι.

  Ο σημερινός Πειραιάς  με τα Μουσεία που λειτουργούν στην πόλη και το Δημοτικό Θέατρο είναι πλέον ένας πολιτιστικός προορισμός.