Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Κυριακή της Αποκριάς.

   Κυριακή της Αποκριάς σήμερα  και τρίτη Κυριακή  του Τριωδίου. Η Κυριακή αυτή είναι  αφιερωμένη  στην Παραβολή της Κρίσεως έτσι όπως ο Ευαγγελιστής Ματθαίος  την καταγράφει στο Ευαγγέλιο του.  Σύμφωνα με  την παράδοση  και  τους κανόνες της Εκκλησίας η σημερινή ημέρα είναι και η  τελευταία  που οι πιστοί  τρώμε κρέας. Την  εβδομάδα που ακολουθεί και λέγεται της Τυρινής  τρώμε ψάρι ,αυγά και τυρί. Γι αυτό συνηθίζονται αυτή τη βδομάδα με αποκορύφωση την Κυριακή οι νοικοκυρές να φτιάχνουν ζυμαρικά και να ψήνουν γαλατόπιτες. Έτσι πολύ σοφά η Εκκλησία  σταδιακά οδηγούσε  τους πιστούς στη νηστεία.
   Παλαιότερα  η βδομάδα  μετά  την Κυριακή  της Αποκριάς εθεωρείτο και η πρώτη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και οριζόταν πολύ αυστηρή νηστεία.
   Επανερχόμενοι  στο θέμα  της Μελλούσης Κρίσεως  που μονοπωλεί  το ενδιαφέρον αυτής  της Κυριακής, η Εκκλησία υπενθυμίζει  την είδηση της Δευτέρας Παρουσίας  του Χριστού στον κόσμο με σκοπό να κρίνει τους ανθρώπους με μοναδικό κριτήριο  την αγάπη. Την αγάπη  που οι άνθρωποι έμπρακτα εκδήλωσαν απέναντι στο συνάνθρωπό τους. Ο δρόμος λοιπόν προς το Θεό περνά πρώτα από  το κατώφλι  του συνανθρώπου μας και ιδιαίτερα αυτού  που "Πεινά, διψά, είναι ξένος, είναι γυμνός, είναι στη φυλακή, είναι άρρωστος"