Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Το αδελφό πλοίο του "Πορτοκαλή Ήλιου" ζει και ταξιδεύει

  Στο καινούργιο τεύχος (298) του περιοδικού "ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ" εντοπίσαμε μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση στις σελίδες  108 -109. Τρεις όμορφες φωτογραφίες και ένα εξαιρετικό κείμενο μας παρουσιάζουν το αδελφό πλοίο  του "δικού μας" "Πορτοκαλή Ήλιου"  που ζει και ταξιδεύει ακόμα ως  γιοτ.
   Για  την ιστορία αναφέρουμε ότι  το 1959  στα Ναυπηγεία  J.J. Sietas κατασκευάστηκαν δύο πλοία για λογαριασμό της Δανέζικης εταιρείας Orange Line, το "Orange Sun" και  το "Orange Moon". Τα δύο αδελφά πλοία δρομολογήθηκαν στη γραμμή Κοπεγχάγη - Μάλμε για δύο χρόνια. Στη συνέχεια  το "Orange Sun" πουλήθηκε  σε εταιρεία  του Παναμά και το 1967 έρχεται στην Ελλάδα όπου ταξίδεψε μέχρι το τέλος  της ζωής  του ως επιβατηγό στο Σαρωνικό με το όνομα  "Πορτοκαλή Ήλιος" γράφοντας τη δική του μοναδική ιστορία  και αργότερα ως κρουαζιερόπλοιο "Γιωργής".
  Το δεύτερο πλοίο το "Orange Moon" άλλαξε πολλά ονόματα ταξιδεύοντας μεταξύ Γερμανίας  και  Δανίας  μέχρι το 1999. Από το 1999 έως το 2004 παρέμεινε παροπλισμένο. Όμως στάθηκε τυχερό στα 45  του χρόνια και δεν διαλύθηκε. Ταξίδεψε στη Βηρυττό και μετασκευάστηκε σε γιοτ παίρνοντας το όνομα  Blue Down.  Τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε πωε τίθεται προς πώληση έναντι 4,9 εκατ. δολλαρίων.
   Τελικά η μοίρα των δύο "Orange"  ήταν να καταλήξουν  στη Μεσόγειο. Και  το δημοσίευμα του 'Εφοπλιστή" καταλήγει ως εξής:  
   " Αποτίοντας φόρο τιμής στο αδελφό του, με το οποίο χωρίστηκαν πρόωρα, θα το περιμένουμε - γιατί όχι;- κάποιο μελλοντικό καλοκαίρι στο Σαρωνικό, για να δοξαστεί σε μια θάλασσα που ταξιδεύτηκε από τη Σοφία Λόρεν και ενέπνευσε τον Λέοναρντ Κοέν σε μια εποχή που χάνεται όλο και πιό βαθειά στον ορίζοντα του χρόνου. Έτσι ως συγγενής εξ αίματος, μαζί με το απαστράπτον ΝΕΡΑΙΔΑ και  το αειθαλές ΜΥΚΗΝΑΙ θα συμπληρώσουν μπροστά στα μάτια μας, για ακόμα μια φορά, μια ένδοξη τριλογία  του Σαρωνικού".