Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Η Αίγινα στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

   Στον καλαίσθητο χώρο  του παλαιού Ταχυδρομείου Πειραιά  στεγάζεται  εδώ και χρόνια  η Δημοτική Πινακοθήκη της Πόλης. Οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου φιλοξενούν εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις, περιοδικές εκθέσεις αλλά  και ποικίλες εκδηλώσεις  καθιστώντας  το χώρο  σημείο αναφοράς  για την πολιτιστική ζωή  της πόλης.
   Στος μόνιμες εκθέσεις  ζωγραφικής και γλυπτικής  συναντά ο φιλότεχνος επισκέπτης  σημαντικά έργα  σπουδαίων καλλιτεχνών. Ξεχωριστή θέση κατέχουν  οι θαλασσογραφίες  της έκθεσης. Ανάμεσα στους πίνακες  ξεχωρίσαμε αυτόν  που φέρει  τον τίτλο: "Παραλία στην Αίγινα" του Περικλή Λύτρα.

Παραθέτουμε  λίγα  βιογραφικά  στοιχεία   για  τον καλλιτέχνη από  το paletaart.gr

Ο Περικλής Λύτρας (1888 -1940) σπούδασε αρχικά στο Σχολείο των Καλών Τεχνών (1902-1909) και πολύ αργότερα στο Παρίσι (1928-1930). Ζωγράφισε ηθογραφικά θέματα κυρίως τοπία και φιλοτέχνησε πολλές αφίσες. Η τέχνη του έχει ευγένεια και δείχνει ευσυνείδητη μελέτη, καλαισθησία και μέτρο. Παρουσίασε το έργο το σε ατομικές (Mots et Images Παρίσι 1929, Παρνασσός 1931) και πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Ήταν μέλος του ΣΕΚ και της ομάδας των Ακαδημαϊκών Ζωγράφων.