Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

"Πάντα στον κόσμο θα' ρχεται Παρασκευή μεγάλη"

"Πάντα  στον κόσμο θα' ρχεται Παρασκευή μεγάλη
 και κάποιοι  θα σταυρώνονται για να σωθούν οι άλλοι"
Νίκος Γκάτσος.

Ευχαριστούμε  το φίλο κ. Χρ. Καπαγερίδη για τις ευχές του και  για  το στίχο  του Νίκου Γκάτσου.

Είναι  η καλύτερη απάντηση στον παγανισμό το φολκλόρ  και  την ξερή συνήθεια που έχουμε επιτρέψει να εισβάλουν στην ιερότητα αυτών  των ημερών.
  Σε  λίγο   θα αρχίσουν  τα "καλλιστεία" των επιταφίων στο Facebook  αφού όλη τη βδομάδα προηγήθηκαν  βιντεάκια  με τροπάρια  και ύμνους, σέλφι μπροστά σε εικόνες  του Νυμφίου, μια αγχώδη προσπάθεια να δηλωθεί το παρόν μας μέσα σε ένα θρησκευτικό κάδρο..... στην τοποθεσία Ναός  ...τάδε... με θλιβερή ή πένθιμη διάθεση.
   Σε λίγο  θα ανεβάσουμε  τους καλύτερους επιτάφιους θα συναγωνιστούμε  ποιός  θα χωθεί κάτω από τον επιτάφιο, ποιός  θα σπρώξει  το παιδί  του να  περάσει κάτω από τον επιτάφιο ....λες και ο επιτάφιος είναι τούνελ που πρέπει να το διαβείς.
   Και όμως Εκείνος  σε λίγο  διαβαίνει από  τη Σταύρωση στην Ανάσταση, από  το θάνατο στη ζωή.
   Ένας λαός αμαθής και απαίδευτος προσπαθεί να εορτάσει  ανακαλώντας παιδικές μνήμες από μια μακρινή οικογενειακή  Λαμπρή.
   Το βίωμα  απαιτεί  ταπείνωση, ειλικρινή διάθεση, συμφιλίωση  και μετάνοια. Έτσι μόνο η Μεγάλη Παρασκευή θα είναι η πιό σημαντική μέρα πριν την Ανάσταση. Όταν αποτινάξουμε το φολκλόρ και τις άσχετες  και ανούσιες συνήθειες με τις οποίες έχουν υποκαταστήσει  το βάθος και το νόημα  των ημερών.