Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Άννα Χιτζανίδου, μια αληθινή αρχόντισσα της Αίγινας.

Την Πέπτη 19  Ιουλίου το συνεργείο της ΕΤ1  εισέβαλε μέσα  στον κήπο  της οικίας  Περόγλου στο Ακρογιάλι. Η  εκπομπή "Από πέτρα και χώμα"  ολοκλήρωνε το τρίτο επεισόδιο  της σειράς για  την Αίγινα, ψάχνοντας και καταγράφοντας με το φακό, τα παλαιά αρχοντικά  της Αίγινας. 
   Αν και η ώρα ήταν προχωρημένη για μεσημέρι καλοκαιριού και η κ. Αννα Χιτζανίδου είχε μόλις επιστρέψει από το θαλάσσιο λουτρό της, δέχθηκε να ανοίξει το αρχοντικό της και να μιλήσει με αφοπλιστική ευγένεια  στον παρουσιαστή  της εκπομπής κ. Ελευθέριο Ελευθεριάδη. Διηγήθηκε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των  ανέμελων χρόνων  των παιδικών της καλοκαιριών σε αυτό το σπίτι, μίλησε  για τη  φιστικιά, μίλησε για  τους ανθρώπους που έχουν φιλοξενηθεί στο σπίτι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρχιτεκτονική του σπιτιού και να τονίσει ότι ο αρχιτέκτονας στα σχέδια του μιμήθηκε τα Νορμανδικά σπίτια , γι' αυτό και το οίκημα διαφέρει από τη συνήθη αρχιτεκτονική των σπιτιών  της Αίγινας.

   Η ευγένεια, η καλοσύνη, η απλότητα  και η αρχοντιά  της κ. Χιτζανίδου εντυπωσίασε τους ανθρώπους  της εκπομπής που συνομίλησαν αρκετά μαζί της και μετά  το πέρας  των γυρισμάτων.
    Τα  επεισόδια  της εκπομπής  θα  μεταδοθούν από την ΕΤ1 τον προσεχή Οκτώβριο.



  Η κ. Άννα Χιτζανίδου είναι εγγονή του ανθρώπου που εισήγαγε την οργανωμένη καλλιέργεια της φυστικιάς στο νησί, του Νίκου Περόγλου, η Άννα Χιτζανίδου, εξοικειώθηκε από μικρή με την διαδικασία της καλλιέργειας του πολύτιμου αυτού δένδρου που είναι πλέον για πολλούς ταυτόσημο με το νησί μας. Η εξοικείωση αυτή την ώθησε αργότερα να σπουδάσει φυτοπαθολογία, να γίνει δηλαδή «γιατρός των φυτών». Μετά από εξαιρετικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσλήφθηκε ως ερευνήτρια στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Εκεί εργάσθηκε επί τριανταπέντε χρόνια – τα πέντε τελευταία ως διευθύντρια του φημισμένου αυτού επιστημονικού ιδρύματος.

Το ερευνητικό της έργο υπήρξε σημαντικό, και ένα μεγάλο κομμάτι του επικεντρώθηκε στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των ασθενειών της φυστικιάς. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικός πρακτικός οδηγός με τίτλο «Ασθένειες και Εντομολογικοί Εχθροί της Φιστικιάς στην Ελλάδα», σε συνεργασία δική της με τον Π. Α. Μουρίκη και τον Κ. Δ. Χολέβα: μια ανεκτίμητη προσφορά στους καλλιεργητές της φυστικιάς, τόσο στην Αίγινα όσο και σε ολόκληρη την χώρα μας. Η προσφορά της στην Αίγινα περιλαμβάνει και την εξαιρετική έκθεση «Δρόμοι της Φιστικιάς», που διοργάνωσε σε δύο φάσεις, στα πλαίσια του Α΄ και του Β΄ Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας, μέσα στον ίδιο χώρο που φιλοξένησε χθες και την εκδήλωση προς τιμήν της.

Απόσπασμα από  το blog Aeginafirst Η Αίγινα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην Άννα Χιτζανίδου (21 -11-11)