Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Δέκα χρόνια Πολυφωνικής Χορωδίας Αίγινας.

 Το μακρινό (!) 2008  στον ίδιο χώρο  μια καινούργια προσπάθεια έκανε τα πρώτα δειλά  βήματά της. Πολλά πράγματα είχαν αλλάξει τότε στα πολιτιστικά πράγματα  της Αίγινας. Η Δημοτική Χορωδία Αίγινας είχε σταματήσει πλέον  να εμφανίζεται. Η ανάγκη όμως των ανθρώπων για σωστή μουσική εκπαίδευση αλλά  και έκφραση οδήγησε στη δημιουργία μιας  χορωδίας εντελώς διαφορετικής που έμελλε  να "ταράξει" τα ύδατα. Βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος και γρήγορα τον πλαισίωσαν πολλοί διψασμένοι χορωδοί.
   Από τις πρώτες εμφανίσεις  της κατόρθωσε να δώσει  το στίγμα της. Η αρμονία, το ηχόχρωμα, οι ποιότητα των φωνών έφερε έναν άλλο αέρα  που γρήγορα αγαπήθηκε και απέκτησε όχι μόνο φανατικούς ακροατές αλλά και καινούργια μέλη. Ταυτόχρονα η σεμνότητα και ο επαγγελματισμός σε συνδυασμό με  το άρτιο αποτέλεσμα ξένισε έως "ξύνισε" κάποιους, τους έβαλε σε σκέψεις, υποψίες και αμφιβολίες , όπως  γίνεται συνήθως  σε κάθε μικρό  τόπο.
  Μέσα σε αυτά  τα δέκα χρόνια η Πολυφωνική χορωδία εμφανίστηκε σε επετειακές εκδηλώσεις στην πόλη της Αίγινας (Δημοτικό Θέατρο - Αυλή Λαογραφικού) αλλά και στην Κυψέλη (Πνευματικό Κέντρο και 2ο Γυμνάσιο). Χαρακτηριστικές επίσης οι εμφανίσεις  της στα Φεστιβάλ Φιστικιού  αλλά  καιοι συμμετοχές  της σε  φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας.
   Η ύπαρξη και η λειτουργία μιας  τέτοιας χορωδίας είναι απόκτημα για την Αίγινα. Σπάνια συναντάμε - εκτός από τα μεγάλα επαρχιακά κέντρα και νησιά-  σε τόπους τέτοιας κλίμακας τόσο άρτιο χορωδιακό αποτέλεσμα. Γιατί πέρα από το μεράκι, την επιθυμία, το ζήλο, το ταλέντο χρειάζεται και η γνώση. Και η Πολυφωνική χορωδία έχει ευτυχήσει αυτά τα χρόνια να λειτουργεί κάτω από την μπακέτα του έμπειρου επαγγελματία μουσικού κ. Γιάννη Βρυζάκη. Δεν μπορεί ο καθένας να διευθύνει χορωδία, όπως γίνεται συνήθως. Απαιτούνται ειδικές  γνώσεις και εμπειρία. Παράλληλα  ο κ. Βρυζάκης στάθηκε τυχερός  γιατί έχει στη διάθεση του ένα πολύ καλό και ευγενικό υλικό. Τους χορωδούς που είναι ανοικτοί και διαθέσιμοι  στη διδαχή του.
   Έτσι φθάσαμε  στα δέκα  χρόνια  της Πολυφωνικής χορωδίας Αίγινας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, άβολα ψιμύθια και παράταιρες φιοριτούρες η χορωδία όλα αυτά  τα χρόνια αθόρυβα, μεθοδικά, αλλά με επιμονή, πείσμα και χωρίς  τη βοήθεια κανενός πορεύτηκε. Έτσι έφθασε στη χθεσινοβραδυνή παράστασή της στην αυλή  της Πολύμνειας Ηρειώτη (μην  το ξεχνάμε κι αυτό) που ήταν επετειακή   και γι' αυτό πανηγυρική. Παθιασμένοι φίλοι έτρεξαν από νωρίς να απολαύσουν την αγαπημένη τους χορωδία που παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα - μεγάλης διάρκειας  για τα συνήθη δεδομένα της χορωδίας- από  21  σκοπούς και τραγούδια, καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Ακούστηκαν συνθέσεις  των Μ.  Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Ν. Γκάτσου, Χ. Λεοντή, Χ/Π. Κατσιμίχα, Γ. Κωνσταντινίδη και πολλά  ξένα γνωστά κομμάτια. Η χορωδία έκλεισε το πρόγραμμά  της θεαματικά  με ινδιάνικα κομμάτια  που έκλεψαν στην κυριολεξία το πιό θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες  των θεατών.
   Συμπαραστάτες  του κ. Γιάννη Βρυζάκη, οι Γρηγόρης Αιβαζόπουλος και Ούρσουλα Βρυζάκη που συνόδευσαν στο πιάνο.
   Η  ποιότητα, η αλήθεια  και η ουσία είναι το ζητούμενο σε ότι κάνουμε. Η προσπάθεια  της  Πολυφωνικής Χορωδίας έχει αλήθεια, έχει ουσία, έχει ειλικρίνεια και για αυτό έφθασε  στα δεκάχρονά της. Γι' αυτό άντεξε. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στο  "εμείς" και όχι στο "εγώ". Είναι ένα σύνολο που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την Αίγινα παντού. Είναι μια υγιής πολιτιστική δύναμη  που πρέπει να τύχει μεγάλης ηθικής συμπαράστασης και προσοχής.
   Σήμερα η χορωδία έχει αποκτήσει πολλά καινούργια μέλη και συνεχίζει να φιλοξενείται στις αίθουσες  του 1ου Γυμνασίου Αίγινας
  Ευχόμαστε να συνεχίζει πάντα, αυτόνομα  και ανεξάρτητα. Αποτελώντας μια αρμονική  ..... παραφωνία  στα μουσικά ακούσματα των καιρών.
    Ευχαριστούμε.