Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

"Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι άγιοι" 2η Έκδοση.



  Κυκλοφόρησε από  τις εκδόσεις  «Ο κήπος  της Αίγινας» η δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι άγιοι»
   Εννέα  χρόνια  μετά  την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του βιβλίου: «Παχεία Ράχη, Ο  οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι , οι άγιοι», εκδόθηκε και κυκλοφορεί η  δεύτερη και επαυξημένη έκδοση του βιβλίου καταγράφοντας  το ενδιαφέρον που υπήρξε και υπάρχει από πολλούς αναγνώστες.
   Στα  χρόνια  που μεσολάβησαν συγκεντρώθηκε  επιπλέον πολύτιμο υλικό που η επεξεργασία και δημοσίευση του βελτιώνουν  την προηγούμενη έκδοση. Συγχρόνως παρατηρείται  τα τελευταία  χρόνια  ένα αυξημένο ενδιαφέρον  για  την «Αίγινα του βουνού» από  επισκέπτες και ντόπιους κατοίκους, από συλλόγους και περιπατητές. Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώνεται σε καινούργιες εκδόσεις και ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Αναφερόμαστε  πλέον  στην άγνωστη μέχρι πριν μερικές δεκαετίες μεριά της Αίγινας, αυτή των παραδοσιακών οικισμών, της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, της λαογραφίας, των παλαιών τραγουδιών, των ηθών και εθίμων, των θρησκευτικών και λαϊκών πανηγυριών. Πλήθος  παλαιών φωτογραφιών αλλά  και σημερινών με σπάνιας ομορφιάς  τοπία δημοσιεύονται  στο διαδίκτυο προκαλώντας ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.
   Μελετώντας τα νέα στοιχεία και αξιολογώντας τις μαρτυρίες των τελευταίων κατοίκων της Παχείας Ράχης που έχουμε στη διάθεσή μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Παχιοράχη είναι μια μικρογραφία  της παλαιάς αγροτικής Αίγινας. Αν και δεν υπήρξε ποτέ κοινότητα, διέθετε όμως την οργάνωση, την οικονομία, την ιστορία, το δυναμισμό, τα πρόσωπα, τις δομές  που την καθιστούσαν κυρίαρχη ανάμεσα στους υπόλοιπους  γειτονικούς κτηνοτροφικούς οικισμούς. Μια μικρή πρωτεύουσα. Ένα μικρό κεφαλοχώρι πάνω στα βουνά. «Μια ξακουστή πόλις» όπως την αναφέρει ο Ν. Λίσβας στην πασίγνωστη «Γαρουφιάδα» του.
   Στην παρούσα έκδοση φιλοξενούνται και καταχωρίζονται πολλές  φωτογραφίες της Παχείας Ράχης, σημερινές και παλαιότερες που βοηθούν στη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας  της περιοχής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει  να ευχαριστήσουμε  την κ. Μαρία Μαλτέζου  και την οικογένεια  Καρακατσάνη για  την ευγενική παραχώρηση πολλών οικογενειακών φωτογραφιών.

Το  βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ο κήπος της Αίγινας»  και πωλείται αποκλειστικά  στο βιβλιοπωλείο «Λυχνάρι».