Έχουμε και παλιότερα αναφερθεί στην μεγάλη παράδοση των σφουγγαράδων στην Κυψέλη της Αίγινας. Ένα μεγάλο κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας της κοινότητας της Κυψέλης, με πολλά σκάφη και ακόμα περισσότερα πληρώματα. Ναυτικοί οι οποίοι κόμιζαν στις οικογένειες τους κάθε αγαθό σε εποχές μεγάλης φτώχειας. Εκείνοι έφευγαν το Μάιο και επέστρεφαν τον Νοέμβριο από το μακρινό τους ταξίδι που έφτανε μέχρι τις βόρειες ακτές της Αφρικής.
Πολλές οι συνήθειες από εκείνα τα χρόνια, αμέτρητες οι αφηγήσεις αλλά και τα αντικείμενα που ακόμα κοσμούν τα σπίτια της Κυψέλης.
Και πολλές φορές έκαναν τάματα για να γυρίσουν στο σπιτικό και την οικογένειά τους σώοι και υγιείς κυριώς, μετά από την πολύμηνη κοπιαστική εργασία και απουσία τους.
Η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης που φυλάσσεται στην Κυψέλη είναι ένα από αυτά τα τάματα που φέρει πάνω της την σχετική αφιέρωση από το 1902. Πριν 16 χρόνια οι σφουγγαράδες πανηγύριζαν την Αγία Αικατερίνη με την εικόνα που με δικές τους δαπάνες είχαν φέρει. Αξίζει να προσέξουμε και το όνομα του Αγιογράφου. Πρόκειται για τον αγιορείτη μοναχό Αχίλλιο με καταγωγή από τα Κύθηρα, νησί στο οποίο στάθμευαν οι Αιγινήτες σφουγγαράδες, ενώ συνέλεγαν και σφουγγάρια γύρω από τα Αντικύθηρα. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι ότι για την αγιογράφηση της εικόνας συνέβαλαν και οι "λοιπές συντεχνίες" του χωρίου της Χαλασμένης.
Μετά από 116 χρόνια με αφορμή αυτήν την εικόνα οι σημερινοί Κυψελιώτες πανηγύρισαν την Αγία Αικατερίνη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυψέλης προσέφερε κεράσματα και κατόπιν στην πλατεία μέλη των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Πολλοί ήταν οι Κυψελιώτες που πανηγύρισαν τη σημερινή ημέρα. Ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης. Ο εφημέριος π. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην παράδοση των σφουγγαράδων και στο πανηγύρι που ετελείτο τις προηγούμενες δεκαετίες.
Αρωγός στην πανήγυρη ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυψέλης.
Οι φωτογραφίες είναι του κ. Γεράσιμου Κοκκίνη πρόεδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης.