Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Η "Καραντίνα" στην Αίγινα.

 Η Ιταλικής προέλευσης λέξη κυριαρχεί στο λεξιλόγιο μας τις τελευταίες ώρες.Η πανδημία  του κορονοϊού επέβαλε την κατάσταση της καραντίνας σε όλη τη χώρα.

Στην Αίγινα όμως η λέξη αυτή είναι πολύ γνωστή αφού αποτελεί τοπωνύμιο και αναπόσπαστο μέρος - σημείο  της πόλης της Αίγινας.
Οι σημερινοί Αιγινήτες δεν το γνωρίζουν ωστόσο οι παλαιότεροι θυμούνται πως έτσι λεγόταν η περιοχή από την πλατεία Εθνεγερσίας ως τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

Ας πάρουμε λοιπόν αφορμή από τα δυσάρεστα γεγονότα των ημερών και ας μάθουμε με αυτή την "ευκαιρία" και κάποια πράγματα από την τοπική μας ιστορία.
Η  ιστορικός Γωγώ Κουλικούρδη αναφέρει σε πολλές σελίδες  των βιβλίων της (ΑΙΓΙΝΑ 1 και ΑΙΓΙΝΑ 3), αυτή την περιοχή, η οποία έχει μεγάλη ιστορική σημασία μια που συνδέεται με την πολεμική οχύρωση της αρχαίας Αίγινας και την ύπαρξη σημαντικών κτιρίων στην περιοχή.

Στην Καραντίνα λοιπόν βρισκόταν το πολεμικό λιμάνι της Αίγινας, δίπλα  στο παλαιό εμπορικό (σημερινό λιμάνι). Τα δύο αυτά λιμάνια ήταν ένα μέρος του συγκροτήματος λιμανιών που ξεκινούσε από το ακρωτήριο  των Αγίων Αποστόλων και έφθανε μέχρι το Μαραθώνα. Αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας.
Η περιοχή και το λιμάνι πήρε αυτή την ονομασία από την ύπαρξη "Λοιμοκαθαρτήριου"  που έχτισε ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.
Το λιμάνι της Καραντίνας είχε σχήμα ωοειδές με στενή είσοδο που την κάλυπταν  δύο πύργοι και την έκλεινε στην αρχαιότητα αλυσίδα.
Μέχρι  τα μέσα  του 20ου αιώνα σώζονταν μεγάλο μέρος των μόλων. Μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων του καλύφθηκε από την κατασκευή των νέων προβλητών.

Κοντά  στο λιμάνι που αναφέρεται και ως "Κρυπτός λιμήν"  βρισκόταν το αρχαίο θέατρο της πόλης και οι ναοί της Αρτέμιδος και του Διονύσου".


Οι τρεις τελευταίες φωτογραφίες προέρχονται από το aegina.com