Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Στα καμένα της Κυψέλης.

 Ακριβώς εννέα μήνες μετά - ήταν 30 Ιουνίου - την περίεργη φωτιά στη θέση Παρατηρητήριο (Βάρδια) της Κυψέλης, η ζωή προσπαθεί να επιστρέψει. Τα χωράφια έχουν αρχίσει να πρασινίζουν ενώ τα καμμένα κλαδιά και οι κορμοί έχουν τοποθετηθεί σε στίβες.

  Το μικρό αλσύλλιο από πεύκα έχει πλέον εξαφανιστεί και από αυτό ένας μεγάλος κορμός παραμένει όρθιος να θυμίζει ότι στην περιοχή υπήρχε ένας μικρός πνεύμονας από πεύκα. Ένας κορμός  που οι βροχές τον έχουν ξεπλύνει από τη στάχτη της φωτιάς και του έχουν αφαιρέσει τον καμένο φλοιό.

Απορίας άξιον πως κι αυτός ο κορμός δεν κόπηκε μαζί με άλλα πολλά δέντρα στην περιοχή - εν γνώσει  ή εν αγνοία της Δασικής Υπηρεσίας - ποιος ξέρει αλλά και ποιόν ενδιαφέρει πια !!!

Όσα δέντρα έκοψαν κάποιοι γείτονες για να μην υπάρχουν οι φιγούρες τους όρθιες και ερεθίζουν το οπτικό τους πεδίο έχουν στοιβαχτεί σε ξένα χωράφια. Έτσι άλλωστε επιτάσσει η παράδοση. Αρκεί να μην είναι δίπλα μας ή στο δικό μας.

Οι επόμενες φωτογραφίες μαρτυρούν του λόγου μας το αληθές.

Οι στοίβες  των καμένων κλαδιών και κορμών ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει  την όρεξη σε κάποιους για μια επόμενη φωτιά.

Και το λέμε αυτό γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε καμία φωτιά δεν μπαίνει μόνη της.







Το χωράφι καθαρίστηκε, πρασίνισε και τα καμένα ρίχτηκαν στο από κάτω γειτονικό χωράφι. Πολιτισμός ή συνήθη πρακτική;