Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η βιβλιοθήκη του Σπύρου Αλεξίου

    Στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης φυλάσσονται τα βιβλία της συλλογής του αείμνηστου Θεολόγου - δημοσιογράφου Σπύρου Αλεξίου αλλά και το αρχείο με τα άρθρα του που είχε δημοσιεύσει στις Αθηναϊκές εφημερίδες. Το πλούσιο αυτό υλικό είχε δωρηθεί μετά το θάνατο του Σ. Αλεξίου από την οκογένειά του στο Πνευματικό Κέντρο Αίγινας που στεγαζόταν στο Πύργο του Μάρκελου. Τα  βιβλία, εξαιτίας της κατάστασης του πύργου είχαν αρχίσει να καταστρέφονται ενώ πολλά από αυτά είχαν μουσκέψει και μουχλιάσει από τα νερά της βροχής που έμπαιναν από την οροφή του κτιρίου. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο του 2010, επί Δημαρχίας Π. Κουκούλη, αποφασίστηκε τα βιβλία να μεταφερθούν στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Η όλη διαδικασία μεταφοράς ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά!!!. 

   Σήμερα τα βιβλία έχουν τοποθετηθεί σε ράφια που κατασκευάστηκαν με έξοδα της κ. Κ. Αλεξίου και βρίσκονται στο ισόγειο του  Π. Κέντρου Κυψέλης. Η πλούσια συλλογή των περίπου 3000 βιβλίων περιλαμβάνει έναν μικρό θησαυρό. Μια ολόκληρη πολύτομη σειρά Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων, μια επίσης πολύτομη σειρά Εκκλησιαστικών Πατέρων, βιβλία λειτουργικά, εκκλησιαστικά, θεολογικά, λογοτεχνικά Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, νομικά, περιοδικά, ναυτιλιακά και πολλά σπάνια σημαντικά βιβλία που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
    Ένας μικρός θησαυρός στην Κυψέλη  που απομένει  να καταγραφεί και ηλεκτρονικά, να κατηγοριοποιηθεί και να είναι έτοιμη η βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ως δανειστική.