Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ένα καλάθι βιβλία από τη Φαίη


   Κι  ενώ συνεχίζετε η συζήτηση για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την άναρχη ανοικοδόμηση, τη διαλογή των απορριμμάτων  και τη μόλυνση του Σαρωνικού από τα βρώμικα νερά του Κηφισού, ο νους  μας ξαναγυρνά στην ανακύκλωση των  άχρηστων και περιττών υλικών –σκουπιδιών μας, που είναι το πρώτο και αποφασιστικό  βήμα για την προστασία  του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση όμως δεν πραγματοποιείται μόνο  με εξαγγελίες, είναι  τρόπος ζωής που διδάσκεται και υιοθετείται από τα πρώτα μας βήματα. Γνώστης αυτής της αλήθειας η νηπιαγωγός και συγγραφέας Φαίη Χανή όχι μόνο διδάσκει την ανακύκλωση των υλικών, στους μικρούς μαθητές της,  αλλά  προτείνει ιδέες μέσα από τα βιβλία που έχει κυκλοφορήσει. Στο πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο της, ο αναγνώστης ξεχωρίζει ιδιαίτερα τις έξυπνες ιδέες της για ανακύκλωση. Αλήθεια έχουν σκεφτεί οι γονείς τι θα μπορούσαν να φτιάξουν τα παιδιά τους με τα πιατάκια και τα υλικά που απομένουν μετά από ένα παιδικό πάρτι ή γενέθλια; Η  Φαίη προσφέρει λύσεις  αλλά και δημιουργική απασχόληση για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μέσα από τα βιβλία της. Πραγματικά εξακολουθεί να εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δίπλα μας , εδώ στην Αίγινα,  επιλέγουν ακόμα να ζουν, να δημιουργούν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, πολλοί ανήσυχοι και αξιόλογοι άνθρωποι  που αποφεύγουν τη δημοσιότητα,  με αποτέλεσμα δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας να αγνοούν την εργασία   και την προσφορά  τους.
   Η  Φαίη Χανή γεννήθηκε  στην  Αθήνα και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός από το 1994 σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και από το 2000 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια  Δημόσια Εκπαίδευση. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου την περίοδο 1994 –1999 παρουσιάζοντας στις εκθέσεις βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, «Τα  παραμύθια της Γαλάζιας Γραμμής». Συμμετέχοντας ενεργά στην υλοποίηση του προγράμματος «Μ’ ένα βιβλίο πετάω». Παράλληλα μέρος σε πολλά σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια. Έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων που πλαισιώνονταν πάντα από κατασκευές – μικρά ταξίδια στον κόσμο των εικαστικών. Από το 1999  έως το 2002 συνεργάστηκε με το Δήμο Πετρούπολης οργανώνοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα εικαστικής δημιουργίας για το εργαστήρι Δημιουργικής απασχόλησης που απευθύνονταν σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Από το 1999 είναι μόνιμη συνεργάτης του παιδαγωγικού περιοδικού «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού». Έχει διδάξει εικαστική Αγωγή και Παιδική Λογοτεχνία σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης   στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Έχει μεταφράσει σειρά βιβλίων με θέμα την Εικαστική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και μικρές ιστορίες και βιβλία γνώσεων που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ασχολείται επίσης με την επιστημονική επιμέλεια βιβλίων για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. ΄Εχει κάνει εισηγήσεις και εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς με θέματα: α] κατασκευή βιβλίου μέσα στη σχολική τάξη και στη βιβλιοθήκη, β] η τέχνη στο σχολείο και η ουσιαστική δημιουργία την ώρα των εικαστικών.
    Τα  τελευταία επτά χρόνια ζει στην Αίγινα  και  εργάζεται στο Νηπιαγωγείο Κυψέλης. Το όμορφο χωριό, οι άνθρωποι αλλά  κυρίως τα γλυκά πρόσωπα  των μικρών  μαθητών της  την   εμπνέουν, γι’ αυτό ως επιμελής εργάτρια – μέλισσα συνεχίζει να γράφει, να επιμελείται εκδόσεις, να μεταφράζει, να δημιουργεί. Οι  τυχεροί μαθητές της και όσοι αγαπούν το παιδικό βιβλίο μπορούν  να αναζητήσουν τα βιβλία  της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σαββάλας» και «Ωρίων» και στα  βιβλιοπωλεία της Αίγινας.