Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Νέο Μουσείο Καπράλου

 "Ένα σπίτι για τον ποιητή της πέτρας και του ξύλου"
 
 Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφορεί σήμερα στο Κυριακάτικο 'Βήμα" ένα εμπεριστατωμένο δισέλιδο αφιέρωμα στην κατασκευή, τα σχέδια και τη λειτουργικότητα της νέας πτέρυγας του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα. Το άρθρο φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου κ. Μαρίας Θέρμου, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν  με τα άρθρα της στην έγκυρη εφημερίδα έχει αποδείξει πόσο ειλικρινά και θερμά αγαπά το νησί. Δύο σελίδες προβολής της Αίγινας των μεγάλων καλλιτεχνών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο μέσω του οποίου υπαινίσσεται  η κατεύθυνση της ανάπτυξης και αξιοποίησης τόσων πλεονεκτημάτων που διαθέτει το νησί. Δεν θα επαναλάβουμε εδώ το τετριμμένο "ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, ούτε για το θησαυρό του και τις διάφορες φάλτσες παλαιάς κοπής κορώνες για ποιοτικά χαρακτηριστικά και προβολή". Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι πόσο ανεκμετάλευτη παραμένει η πνευματική κληρονομιά τόσων ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης που έζησαν, δούλεψαν και δημιούργησαν κάτω από το Αιγινήτικο φως. Μια κληρονομιά που δυστυχώς φαίνεται πως είναι δυσβάσταχτη και ασήκωτη ίσως για τους ώμους των κάθε λογής και εποχής αρχόντων μας.
  Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο της κ. Μ. Θέρμου:
" Θυγατρικό της Πινακοθήκης, το μουσείο Καπράλου, που θα ανεγερθεί δίπλα στο εργαστήριό του, αντιμετωπίζει με σεβασμό τη φύση του νησιού και τα περίπου 6.000 εκθέματα.
   Ένα χαμηλό, κομψό και λειτουργικό κτίριο. Σε ύψος και όγκο απόλυτα συνυφασμένο με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και με όλο το νησί. Για το οποίο  μάλιστα υπάρχει ένα ειδικό "δώρο": μια τεράστια αίθουσα διαφανής από όλες τις πλευρές της ώστε να κατακλύζεται από το φως του ήλιου της Αίγινας προεκιμένου να εκτεθούν εκεί τα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο νησί......."....  "Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό, πολιτιστικό πρόγραμμα, γιατί το Μουσείο Καπράλου μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αφαία συγκροτούν ένα εξαιρετικό σύνολο που οδηγεί από την αρχαιότητα στη σύγχρονη δημιουργία επισημαίνοντας στον επισκέπτη ότι  δεν υπάρχει μόνο η αρχαία Ελλάδα αλλά και η συνέχειά της στο σήμερα" λέει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.