Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η Ζωοδόχος Πηγή στη νησίδα του Τούρλου στη Βαγία

 

    Εορτάζει σήμερα  το εκκλησάκι  της Ζωοδόχου Πηγής πάνω στη νησίδα  του Τούρλου.  Χωρίς πολλούς προσκυνητές, χωρίς νταούλια και βιολιά, χωρίς φωνές αλλά με απλότητα και ησυχία, έτσι όπως ταιριάζει σε κάθε γλαρονήσι του Αρχιπελάγους.
    Ίσως να φαίνεται ξεχασμένη από Θεούς και ανθρώπους και οι μόνοι επισκέπτες της να είναι τα θαλασσοπούλια και τα κύματα που στέλνει ο βοριάς. Αντίθετα τους καλοκαιρινούς μήνες μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διερχόμενων "σκαφάτων" και κάθε ηλικίας ιστιοπλόων. Ένα καταφύγιο, ένας απάνεμος και γαλήνιος κόλπος που δημιουργείται από τη Νησίδα με την απέναντι ακτή της Αίγινας, δίνει την ευκαιρία για λίγο ή περισσότερο χρόνο στους ταξιδευτές να ξεκουραστούν και να χαρούν το μπάνιο τους. Και τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού μπορεί κάποιος να μετρήσει δεκάδες σκάφη αγκυροβολημένα στα νερά αυτά.
   Ο λόγος λοιπόν για τη 'Νησίδα"  του Τούρλου λίγα μέτρα από τον οικισμό της Βαγίας. Απέχει από την ακτή της Αίγινας 300 περίπου μέτρα και θάλεγε κανείς ότι μπορεί να πλησιάσει το νησάκι αυτό είτε περπατώντας μέσα στο νερό μια που η θάλασσα είναι ρηχή και αμμώδης και μόνο σε ένα σημείο βαθαίνει γύρω στα 3 με 4 μέτρα, ή κολυμπώντας ή με κάποιο σκάφος. Στα ανατολικά της νησίδας σχηματίζεται ένας κολπίσκος και εκεί βρίσκουν καταφύγιο αλιευτικά σκάφη, γιώτ, ταχύπλοα που χρησιμοποιούν τον κόλπο αυτό ως ενδιάμεσο σταθμό πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για άλλους προορισμούς του Σαρωνικού.
   Από τους ιστορικούς Γ. Κουλικούρδη και Κ. Σταμάτη, αναφέρεται πως η νησίδα  παλαιότερα ήταν ενωμένη με την Αίγινα. Το αρχαίο λατομείο που λειτούργησε στην περιοχή - όπως αναφέρεται - "χαμήλωσε" την επιφάνεια της ξηράς με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας να εισέλθουν και με τη σχετική διάβρωση κατά τη διάρκεια των αιώνων να σχηματιστεί  η Νησίδα.
    Επάνω στη Νησίδα το μοναδικό κτίσμα είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής  το οποίο φροντίζουν με επιμέλεια οι κάτοικοι της Βαγίας. Λιγοστή βλάστηση από θάμνους και αγριόχορτα δίνουν μια πινελιά πράσινου στο νησάκι, ενώ πινακίδες του Πολεμικού Ναυτικού υπενθυμίζουν  ότι η περιοχή είναι στρατιωτική και απαγορεύονται οι φωτογραφίσεις και οι βιντεοσκοπήσεις. Αντίθετα η βόρεια πλευρά του που κοιτά προς την Αττική λόγω των δυνατών κυμάτων που φέρνει ο βοριάς είναι γεμάτη κοφτερά βράχια. Η θάλασσα στο μικρό θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Νησίδας και Αίγινας είναι πεντακάθαρη χάρη στα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής.
   Ο υψωμένος Σταυρός και η γαλανόλευκη σημαία προσδίδουν στη Νησίδα μια εικόνα ακριτικού νησιού στο Αιγαίο. Ένας όμορφος θαλάσσιος περίπατος μέχρι τη Νησίδα του Τούρλου μας αποδεικνύει τις άγνωστες ομορφιές  της περιοχής μας.