Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων

  Μέσα  στο κτίριο  του "ηλεκτρικού" στον Πειραιά, στεγάζεται και λειτουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο στις αίθουσες  του οποίου ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή που άλλαξε τα συγκοινωνιακά  δεδομένα  της  Αθήνας και  του Πειραιά.  Το Μουσείο που καθημερινά  το προσπερνούν χιλιάδες επιβατών, έχει είσοδο  στο χώρο που  ξεκινούν  τα τρένα. Εκτείνεται  σε τρεις ορόφους και προσφέρει ένα  ταξίδι  στο χρόνο. Από  το πρώτο τράμ, τα πρώτα  ξύλινα βαγόνια,  τη διάνοιξη του πρώτου τούνελ μεταξύ Μοναστηρακίου και Ομόνοιας, οι πρώτες  γέφυρες, τα εισιτήρια, οι δημοσιεύσεις, οι σταθμοί, τα κτίρια, οι μηχανές, τα εργαλεία, οι σφυρίχτρες, οι στολές  των εργαζομένων, οι στάσεις των θρυλικών πράσινων λεωφορείων.

  Το Μουσείο καλύπτει μια ιστορία  σχεδόν δύο αιώνων σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και σύγχρονο χώρο. Το υλικό του απλώνεται σε  τρεις ορόφους και λειτουργεί καθημερινά χάρη  στην προσφορά  των παλαιών υπαλλήλων  του ΗΣΑΠ οι οποίοι φρόντισαν με πολύ μεράκι και αγάπη να συγκεντρώσουν όλο αυτό το υλικό  που σε πολλές περοπτώσεις ήταν στα σκουπίδια.

  Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση ίσως  προκαλεί η ύπαρξη ενός  τμήματος ξύλινου βαγονιού στο χώρο, στο οποίο μπορούν να εισέλθουν οι επισκέπτες  και να αισθανθούν την αύρα και την ποιότητα  των συγκοινωνιακών μέσων εκείνης  της εποχής.
  Οι μαθητές  της  Β΄τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας  στην προγραμματισμένη επίσκεψή τους  τη Δευτέρα  12 Φεβρουαρίου ξεναγήθηκαν  στους χώρους  του Μουσείου επί  μία ώρα και άντλησαν πλήθος πληροφοριών  σχετικών με τα μαθήματα της Φυσικής και  της Μηχανικής αλλά  και της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας μια που η λειτουργία  των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων σχετίζεται με  γεγονότα  από  την πολιτική και κοινωνική ζωή του 20ου αιώνα.
   Στην αίθουσα  εκδηλώσεων    του Μουσείου στον Γ΄ όροφο η οποία  φέρει  την ονομασία "ΟΜΟΝΟΙΑ", από  τον ομώνυμο  σταθμό.