"Το κάψιμο του Ιούδα" είναι ένα έθιμο που συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και εκφράζει την καταδίκη αλλά και τον αποτροπιασμό των πιστών για την πράξη προδοσίας του Ιούδα. Ο Ιούδας προβάλλεται ως μια αρνητική μορφή των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας. Η εκκλησία από τους πρώτες αιώνες δεν έκρυψε το γεγονός της προδοσίας από έναν μαθητή που ο ίδιος ο Χριστός επέλεξε και ήταν μέλος της στενής ομάδας των 12, ούτε αποσιώπησε το γεγονός. Αντιθέτως η μορφή και η πράξη του Ιούδα πέρασε μέσα στην Υμνολογία και την Αγιογραφία, τονίζοντας πάντα την λανθασμένη μεταμέλεια του και την απόγνωση του μετά την πράξη.
Στην πορεία των αιώνων αρκετοί προσπάθησαν να συσχετίσουν την πράξη του Ιούδα με έναν ολόκληρο λαό, αυτόν των Ισραηλιτών, κάτι που υποδαύλισε ρατσιστικές αντιλήψεις και στερεότυπα για έναν ολόκληρο λαό και οδήγησε ακόμα και στις φοβερές διώξεις του από τους ναζιστές.
Πέρα από αυτά ο Ιούδας θα παραμένει μια ενδιαφέρουσα μορφή αυτών των ημερών, σκοτεινή αλλά άξια μελέτης για τα κίνητρα και τις αιτίες που τον οδήγησαν στην αποτρόπαιη πράξη.
Το έθιμο λοιπόν που θέλει να ξορκίσει το κακό και την προδοσία, να καταδικάσει την πράξη και τον προδότη αναβίωσε και φέτος το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα 5/5 στο λιμάνι της Πέρδικας. Η πομπή ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο της Πέρδικας, όπου εκεί με πρωτεργάτισσα τη Διευθύντρια κ. Σωζία Αποσπόρη φτιάχτηκε το ομοίωμα του Ιούδα. Ακολούθησε η "διαπόμπευση" του στα δρομάκια και την παραλία της Πέρδικας και η πομπή κατέληξε στο λιμάνι όπου κρέμασαν και έκαψαν τον Ιούδα.
Το έθιμο αναβίωσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας και οργανώθηκε από την Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας, το Δημοτικό Σχολείο Πέρδικας, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικός Σύλλογο "Αιγινήτισσα", τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέρδικας ο "Άγιος Σώστης".
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος.