

Το Σεπτέμβριο του 2006 η παραγωγή ήταν περίπου δύο [2] τόνοι. Τα σταφύλια τα πατούν οι εργάτες της Μονής. Πριν πατήσουν τα σταφύλια γίνεται αγιασμός, ενώ για σαράντα ημέρες ανάβουν καντήλι και θυμιατίζουν για 40 μέρες. Στο χώρο του πατήματος και των βαρελιών δεν μπαίνει κανένας
Το πάτημα και ο χώρος που βρίσκονται τα βαρέλια του Μοναστηριού το έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Άγιος και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της Μονής, μετά την είσοδο.
Τα βαρέλια τα ανοίγουν την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου [21 Νοεμβρίου]. Το κρασί για να ψηθεί καλά χρειάζεται να φυσήξει βοριάς. Στο χώρο υπάρχουν και 2 μικρά βαρέλια για λιαστό.
Τα 4 βαρέλια έχουν το καθένα το όνομά τους. Το πρώτο λέγεται ηγούμενος. Το δεύτερο λέγεται αρχοντάρης. Το τρίτο λέγεται οικονόμος, ενώ το τέταρτο είναι…… «ανεξάρτητο». Μέσα στα βαρέλια έριχναν λίγο ρετσίνι.
Απόσπασμα από την εργασία της Περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αίγινας: "Άμπελος η Αιγιναία".