Ανατολή στην κορυφή του Αγίου Αντωνίου. Αχάραγα ανέβηκε ο π. Στυλιανός Κουτσούκος για να λειτουργήσει το "ακριτικό" εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου στην κορυφή του ομώνυμου βουνού στα ανατολικά της Αίγινας.
Ο κόπος πολύς αλλά η χαρά μεγάλη καθώς λειτουργούνται με αυτόν τον τρόπο και παίρνουν ζωή και τα πιο δυσπρόσιτα εκκλησάκια της Αίγινας.
Ευχαριστούμε την πρεσβυτέρα Μάρθα για τις όμορφες φωτογραφίες.
Εορτή του Αγίου Αντωνίου σήμερα 17 Ιανουαρίου και ας θυμηθούμε ένα μοναχικό και απομακρυσμένο εκκλησάκι στα ανατολικά της Αίγινας.
Μεγάλης τιμής και ευλάβειας απολαμβάνει ο Άγιος Αντώνιος στην Αίγινα και αυτό μαρτυρείται από τα πολλά εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του.
Στην Ανατολική άκρη της Αίγινας συναντάμε τον Άγιο Αντώνιο. Ένα ερημικό εκκλησάκι πάνω στο βουνό. Το τοπίο συμπληρώνεται και από το γνωστό παρατηρητήριο που έκτισαν οι Γερμανοί στην περιοχή τα χρόνια της Κατοχής.
Λίγοι Αιγινήτες έχουν ανέβει στο ύψωμα του Αγίου Αντωνίου, ανατολικά του οικισμού του Ανιτσαίου. Στρίβοντας αριστερά από την εκκλησία του Ανιτσαίου και ακολουθώντας το στενό δρόμο φτάνεις σε ένα ξέφωτο με τρεις ερειπωμένους ανεμόμυλους. Συνεχίζοντας αντικρίζεις απέναντι το ύψωμα του Αγίου Αντωνίου. Η ανάβαση σε αυτό αποτελεί μια απόλαυση που λίγα σημεία της Αίγινας προσφέρουν. Πίσω σου ο όγκος του νησιού και μπροστά σου ένα βουναλάκι που λες ότι είναι ξεκομμένο από το υπόλοιπο νησί. Η απεραντοσύνη της θάλασσας προς το Αιγαίο σε καθηλώνει.
Το όνομα της περιοχής οφείλεται στο ομώνυμο εκκλησάκι το οποίο είναι κτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού και πλαισιώνεται από ένα μικρό κελί. Το βουνό αυτό αν και δεν έχει το ύψος του Όρους της Αίγινας, ξεχωρίζει για την επιβλητική του παρουσία.
Είναι υψηλότερο από τα αντικρινά υψώματα και κατά κάποιο τρόπο αποκομμένο από αυτά. Η δυτική του πλευρά που κοιτά προς την Αίγινα έχει πολλές αναβαθμίδες και κάποια μικρά αλωνάκια. Ένδειξη ότι εκεί καλλιεργούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι των γύρω οικισμών.