Ήταν τα Χριστούγεννα του 2019! Λίγο πριν την επέλαση του covid. Που να φανταζόμασταν τι μας περίμενε!
Εκείνη τη χρονιά η κ. Μαίρη Κουκούλη είχε τη λαμπρή ιδέα να δημιουργήσει - να διαμορφώσει την αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου σε ένα γιορτινό σαλόνι για όλους. Μια όαση αισθητικής και γιορτινής ατμόσφαιρας στο κέντρο της πόλης.
Εκείνη τη χρονιά, κάθε απόγευμα είχαμε κάπου να πάμε εδώ στην Αίγινα, καθώς οι περισσότερες εκδηλώσεις αυτών των ημερών είθισται να προορίζονται και να απευθύνονται στα παιδιά.
Είχαμε λοιπόν εκδηλώσεις για ενήλικες, χάρη στην ιδέα της Μαίρης Κουκούλη που με μεράκι και πολύ κέφι μαζί με συνεργάτες διαμόρφωσαν ένα ζεστό χώρο με κρασί, τσάι ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα εδέσματα των ημερών.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στενά με τη Μαίρη ήταν η Λίνα και η Μαίρη.
Και οι δύο λείπουν σήμερα. Λείπουν πολύ!
Όμως η Μαίρη Κουκούλη ανέσυρε αυτή τη φωτογραφία (την πρώτη) και μας ξύπνησε μνήμες. Και μας συγκίνησε. Γιατί έτσι πρέπει. Αυτές τις μέρες να θυμόμαστε όλους εκείνους που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν αλλά έχουν φύγει!
Έχουν κι αυτοί το μερτικό τους στη γιορτή. Η ψυχή τους χαίρεται και αναπαύεται!

Τότε λοιπόν το 2019, η Λίνα είχε κάθε απόγευμα σχεδόν τον πρώτο λόγο με τους "καλοτσέντες" και βάλθηκε να μας μυήσει στο σύμπαν της λαογραφίας του Δωδεκαημέρου.
Η Μαίρη η Σταυρίδου από κοντά, να συμμετέχει ενεργά αλλά πάντα διακριτικά. Στις 30 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς η Μαίρη μαζί με την Φλώρα, την Ξένη και τη Μαριλένα παρουσίασαν το καινούργιο τότε διήγημα "Χριστούγεννα τον Αύγουστο".
Ήταν μια όμορφη βραδιά! Ζεστή, ανθρώπινη, χαρούμενη.
Λίνα και Μαίρη, Μαίρη και Λίνα παρούσες τότε, απούσες σήμερα! \
Η Λίνα κάθε χρόνο να κεντά τις ευχετήριες κάρτες για τους φίλους της , τις οποίες μέρες πριν είχε αφήσει στο "Λυχνάρι", ενώ η Μαίρη δεν έχανε ευκαιρία και εκδήλωση για να συμμετάσχει ως εθελοντής.
Δύο γυναίκες που αφιερώθηκαν στα πολιτιστικά της Αίγινας. Ήταν το καταφύγιο τους, η διέξοδος τους στις δυσκολίες τους. Και ήταν πολλές αυτές οι δυσκολίες. Έμαθαν όμως να δραπετεύουν από αυτές και να βγαίνουν στο φως.
Γι' αυτό τις θυμόμαστε αυτές τις μέρες.
Γι' αυτό ευχαριστούμε πολύ την κ. Μαίρη Κουκούλη που μας θύμισε εκείνα τα Χριστούγεννα της Μαίρης και της Λίνας......................................