Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

πρ. Πειραιώς Καλλίνικος

 Η είδηση της εισαγωγής του στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ανησύχησε  όχι μόνο τους Πειραιώτες και όλους εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί του στη χρυσή εποχή της Πειραϊκής Εκκλησίας, αλλά και πολλούς πιστούς οι οποίοι οικοδομήθηκαν πνευματικά μέσα από το πολυσχιδές και πολυεπίπεδο πνευματικό του έργο. Ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος Καρούσος, 87 πλέον ετών εξήλθε χθες από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο βετερένος ιεράρχης μετά την παραίτησή του "ησυχάζει" τα τελευταία χρόνια, χωρίς βέβαια να μένει αμέτοχος και να μην ανησυχεί για την πορεία των Εκκλησιαστικών θεμάτων. Πως μπορεί άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν η ζωή του είναι ταυτισμένη με το σύγχρονο Εκκλησιαστικό έργο.

 Ο ίδιος υπήρξε σκαπανής του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας των τελευταίων δεκαετιών από όποιο μετερίζι πέρασε. Από την Αποστολική Διακονία, από τις οργανώσεις, από τον Εκκλησιαστικό έντυπο λόγο. Συγγραφές πολλών βιβλίων, υπήρξε ο πρωτοπόρος του Εκκλησιστικού ραδιοφώνου αλλά προσέδωσε νέα πνοή και εκκίνηση στο Κατηχητικό και Νεανικό έργο, εισάγοντας καινοτομίες ριζοσπαστικές για την εποχή του. Αναδιοργάνωσε έκ βάθρων την Εκκλησία του Πειραιά, αφήνοντας με την παραίτησή του σύγχρονες ενορίες με πνευματικά κέντρα, συσσίτια γερόντων, κατασκηνώσεις και πλήθος άλλων έργων.
  Ως άνθρωπος αγαπήθηκε από τον κόσμο αλλά πολεμήθηκε για τις επιλογές του και κυρίως για το πολύπλευρο έργο του. Δικαιώθηκε και συνεχίζει να απολαμβάνει την αγάπη όλων μας. Τα  όσα αναφέρουμε είναι ελάχιστα από τα όσα δημιούργησε και πρόσφερε. Του αξίζουν πολλά αφιερώματα και πολλές αναφορές. Άφησε την προσωπική του σφραγίδα στην Εκκλησιαστική διακονία του 20ου αιώνα. Του οφείλουμε πολλά.
   Ας ευχηθούμε να είναι υγιής και να του χαρίζει ο Θεός μακροημέρευση.