Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σταυροπροσκύνηση

  Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως θεωρείται η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, η οποία βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Εκκλησία σήμερα δεν εορτάζει κάποιο ιστορικό γεγονός. Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού και η Ύψωση του εορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Σήμερα όμως στη μέση του δρόμου προς τη Μ. Εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση, η Εκκλησία στρέφει το βλέμμα των πιστών προς το Σταυρό. Τους καλεί να προσκυνήσουν και να πάρουν δύναμη από αυτόν για να συνεχίσουν την πορεία  τους και τον αγώνα τους.
   Σήμερα όμως το γεγονός του Σταυρού αποκτά μια άλλη διάσταση, διότι οι Σταυροί που σηκώνει ο σημερινός άνθρωπος είναι πάρα πολλοί και αρκετά φορτωμένοι. Σταυροί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικο- οικονομικής και οικογενειακής ζωής. Σήμερα ο άνθρωπος έχει να σηκώσει το Σταυρό της ανεργίας, του πόνου, της μοναξιάς, της εγκατάλειψης, της απόλυσης, της απαξίωσης, της φτώχειας, του καθημερινού αγώνα για μια αξιοπρεπή επιβίωση. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που καλούνται να σηκώσουν το δυσβάσταχτο Σταυρό της αναζήτησης επαγγελματικής αποκαστάστασης ή ακόμα της σκληρής απόφασης για μετανάστευση και αποκοπή από την οιογενειακή εστία.
   Ο Σταυρός ή οι Σταυροί είναι ισόποσοι ή ανάλογοι του βάρους που ο ώμος μας μπορεί να σηκώσει. Αυτό μας διαβεβαιώνουν οι μεγάλοι Άγιοι και Πατέρες της Εκκλησίας που αποδείχθηκαν στη ζωή τους συν-Κυρηναίοι του Χριστού.