Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γαβριηλία, μια ιεραπόστολος στην Αίγινα

   Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως στο μοναστηράκι της Αγίας Σκέπης, λίγο πιό πάνω από τον Άγιο Νεκτάριο έζησε για ένα χρόνο η γερόντισσα Γαβριηλία, μια σύγχρονη μορφή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Από το 1989 ώς τις 21 Φεβρουαρίου του 1990 η γερόντισσα φιλοξενήθηκε στο κελί της Αγίας Σκέπης,έχοντας προηγουμένως αφήσει πίσω της μια τεράστια αποστολή - προσφορά σε χώρες  της Ανατολής.
   Η ζωή και η δράση της  γερόντισσας Γαβριηλίας συνιστά  ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο στους σύγχρονους καιρούς μας. Δίδαξε και άσκησε την αγάπη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη. Καταγόμενη από την Κωνσταντινούπολη και προικισμένη με ένα ιδιαίτερο χάρισμα να θεραπεύει με τα χέρια της ασθενείς που έπασχαν από κινητικά προβλήματα, πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην Αθήνα, στο Λονδίνο αλλά κυρίως  στην Ινδία, στα Ιμαλάΐα, στην Αφρική κάτω από αντίξοες συνθήκες.
   Η μικρόσωμη αεικίνητη γυναίκα γίνεται μοναχή και από την κοινωνική προσφορά μεταβαίνει στην κοινοβιακή ζωή του μοναστηριού. Αυτό δεν την εμποδίζει να νοιάζεται, να βοηθά και να συμπαρίσταται στο δοκιμαζόμενο αδελφό.
   Το 1989 και μετά από  άδεια  του οικείου Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεου η Γαβριηλία εγκαθίσταται στην Αγία Σκέπη και αποκτά μια πνευματική σχέση με την αδελφότητα της Μονής και την ηγουμένη τότε Ειρήνη. Μεγάλες και γνωστές προσωπικότητες της εποχής εκείνης την επισκέπτονται στην Αγία Σκέπη όπως ο Μητροπολίτης Κισσάμου Ειρηναίος, ο Διονύσιος και Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης από το Άγιον Όρος. Κτυπημένη από τη νόσο των λεμφαδένων φεύγει στις 21 Φεβρουαρίου, ένα βροχερό απόγευμα,  από την Αίγινα για  την Αθήνα. " Στη μέση της διαδρομής του πλοίου μόλις φθάσαμε σε εκείνο το γλαρονήσι, λες κι ακούστηκε ο ήχος που κάνει ένα κλαρί που σπάει....Δεν θα επιστρέφαμε πιά στην Αίγινα". Με αυτά τα λόγια αποχαιρετά  το νησί της Αίγινας μέσα στο βιβλίο που αναφέρει τη ζωή και τη διδασκαλία της, η μαθήτρια της.
   Η Γερόντισσα Γαβριηλία είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των μεγάλων μορφών της Εκκλησίας μας που έζησαν ή επισκέφθηκαν το νησί της Αίγινας.