Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ο ακούραστος παπά - Λευτέρης.

 Για τον αρχιμανδρίτη π. Ελευθέριο Κουμασίδη το blog μας έχει γράψει πολλές φορές επαινώντας τις μουσικές γνώσεις και τη δεξιοτεχνία του στο πιάνο. Θα θέλαμε όμως σήμερα να παρουσιάσουμε μια άλλη πτυχή του έργου του  στο Αγκίστρι για το οποίο τυγχάνει της μεγάλης αποδοχής και αγάπης του ποιμνίου της μικρής νήσου. Ο εικονιζόμενος ναός είναι ο ενοριακός ναός στο Μεγαλοχώρι (Μύλοι) Αγκιστρίου. Η Ζωοδόχος Πηγή, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο στη γιορτή της πλήθη πιστών από την Αίγινα και τον Πειραιά. Χάρη στις συστηματικές προσπάθειες του π. Ελευθερίου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των κατοίκων του νησιού, ο ναός συντηρήθηκε, αποκαταστάθηκε και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι. Ένα βυζαντινό κομψοτένημα. Αρχιτεκτονικά είναι μονόχωρη βασιλική μετά τρούλου, ο οποίος παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα του οκταγωνικού σχήματος που σπάνια συναντάς σε απλοϊκούς ναούς της επαρχίας. Οι αγιογραφίες - λαικής τέχνης - έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί μετά τις φθορές που προκάλεσε στο ναό πριν πολλά χρόνια, μια πυρκαγιά. Ο π. Ελευθέριος έχει στην ποιμαντική του ευθύνη και τις τρεις μικρές ενορίες του Αγκιστρίου, του Αγίους Αναργύρους στη Σκάλα και την Αγία Κυριακή στα Λιμενάρια. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή - τη Σαρακοστή και τη Μεγαλοβδομάδα  "τρέχει" να εξυπηρετήσει τα χωριουδάκια να λειτουργήσει και να κάνει τις ακολουθίες των Χαιρετισμών και των Παθών του Κυρίου τη Μεγάλη Εβδομάδα.
   Σήμερα Παρασκευή όπου ψάλεται η Δ΄Στάση των Χαιρετισμών, ο φακός μας "συνέλαβε" τον π. Ελευθέριο επί τω έργω. Μόλις αποβιβάστηκε από το Ιπτάμενο Δελφίνι ανέβηκε σε μηχανάκι που τον περίμενε για να προλάβει να τελέσει τους Χαιρετισμούς και στα τρία χωριά. Μόλις μας είδε έβγαλε το σκουφάκι του και μας χαιρέτησε με πολύ χαρά. Έτσι απλά  και αφτιασίδωτα. Καρδιακά και ανθρώπινα.
 
    Μια εικόνα συνηθισμένη γαι την επαρχία και τα νησιά μας.
    Μην απορεί λοιπόν κανείς γιατί τέτοιοι άνθρωποι , τέτοιοι κληρικοί κλέβουν την αγάπη των ανθρώπων. Συγκινούν και γίνονται παράδειγμα.
   Αλήθεια, επειδή γίνεται τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος για τη μισθοδοσία των κληρικών, ποιός μισθός μπορεί να καλύψει αυτό το έργο; Αυτή τη διακονία των πιστών; Να αποτιμήσει την αγάπη των ανθρώπων του νησιού;