Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

"Νεράϊδα" ένα ιστορικό πλωτό μουσείο από το Ίδρυμα Λάτση



   Είναι γνωστή η αγάπη των φίλων και τακτικών επισκεπτών της σελίδας μας για τα παλαιά πλοία της ακτοπλοΐας στον Αργοσαρωνικό. Με χαρά λοιπόν δημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση που φρόντισε να μας στείλει η καθηγήτρια κ. Αννίτα Χαρτοφύλακα - Λεούση

 "Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση αποφάσισε το 2007 τη μετασκευή του «Νεράιδα», παλαιού επιβατηγού του Αργοσαρωνικού, σε πλωτό μουσείο, με κύριο εκθεσιακό άξονα την επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου το πλοίο μεταφέρθηκε στο Sibenik της Κροατίας. Η μετασκευή και μετατροπή του σε πλωτό μουσείο διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και, στις 29 Απριλίου του 2010, το πλοίο επέστρεψε στην Ελευσίνα. 

    Το «Νεράιδα» αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση στο τέλος του 1949 και ήρθε να ενισχύσει την ακτοπλοϊκή του δραστηριότητα αλλά και να φέρει μια γεύση άνεσης και πολυτέλειας στη μέχρι τότε παραμελημένη ελληνική ακτοπλοΐα. Ταξίδεψε μαζί με τους επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού για περίπου 25 χρόνια, αποτελώντας, όχι την πιο επικερδή, αλλά σίγουρα μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες του πλοιοκτήτη του.
     Αναγνωρίζοντας τη σημασία του πλοίου για το επιχειρηματικό του ξεκίνημα, ο Γιάννης Λάτσης και η οικογένειά του δεν έστειλαν ποτέ το «Νεράιδα» για διάλυση, αντιθέτως, το διατήρησαν παροπλισμένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας για περισσότερα από 30 χρόνια. Σήμερα, η «Νεράιδα» του καπετάν-Γιάννη πλέει πάλι σε γνώριμα νερά, αποτελώντας ταυτόχρονα μνημείο της ελληνικής ακτοπλοΐας, εντυπωσιακό δείγμα ανακατασκευής παλαιού σκαριού, αλλά και μουσείο της επιχειρηματικής πορείας του ιδιοκτήτη της.
Η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου "Νεράιδα" προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα."
  Σύντομα θα αναρτήσουμε ένα πλήρες αφιέρωμα στη  βασίλισσα του Αργοσαρωνικού που ζει περήφανη και αγέρωχη στον κόλπο της Ελευσίνας.