Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ένα περήφανο ελληνικό σκαρί.

   Ένα περήφανο ελληνικό σκαρί συναντήσαμε την Παρασκευή που μας πέρασε στο Αγκίστρι. Στο λιμάνι του Μεγαλοχωρίου ή Μύλων "ησυχάζει" η αρχοντική "Αγία Βαρβάρα". Είναι πανέμορφη, κάτασπρη, καθαρή, φρεσκοβαμμένη, λαμπερή και κυρίως ετοιμοπόλεμη. Δεμένη στο καινούργιο οργανωμένο λιμάνι του Αγκιστρίου (μπράβο στην τοπική κοινωνία ) περιμένει το επόμενο ταξίδι της. Εμπορικό σκάφος με υπέροχη γάστρα και δυνατά μάγουλα για τους καιρούς. Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτή την ομορφιά. Μια ομορφιά που χάνεται επειδή η Ευρώπη έτσι αποφάσισε.
   Αποφάσισε πως πρέπει αυτά τα σκαριά που έζησαν γενιές ναυτικών, που όργωσαν τις ελληνικές θάλασσες και πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στον αποκλεισμένο και απομονωμένο νησιώτη, να κοπούν με δόλωμα κάποιες χιλιάδες ευρώ. Για να προστατευτεί "λένε" η υπεραλίευση και να ζουν και να βασιλεύουν τα ιχθυοτροφεία.

   Αυτά τα σκαριά μαρτυρούν τη ναυτωσύνη και την αξεπέραστη ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Μήπως γι' αυτό πρέπει να κοπούν;
   Κοιτάξτε αυτό το σκαρί! Δείτε την αγάπη των ανθρώπων του. Το μεράκι τους. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ας ευχηθούμε η "Αγία Βαρβάρα" να μπορεί να ταξιδεύει για πολλά χρόνια στις θάλασσες για  να βλέπουν οι άνθρωποι την  ομορφιά της Ελλάδας.