Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Δημήτρης Ποταμιάνος.Το πέρασμα ενός έφηβου από την Αίγινα.

 Με πολύ θλίψη πληροφορηθήκαμε το φευγιό ενός ακόμα πνευματικού ανθρώπου που είχαμε την τιμή να ζει στην Αίγινα και να μας τιμήσει με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του. Το 2015 αποφάσισε να μας στερήσει από μεγάλες πνευματικές φυσιογνωμίες, όπως αυτήν του Δημήτρη Ποταμιάνου, του Ακαδημαϊκού, του δάσκαλου, του συγγραφέα, του εραστή της Αίγινας.
   Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά σε ένα πάνελ  στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Ιούλιος του 2008 με θέμα  τη χρήση  του φιστικιού στη μαγειρική. Μαζί με τον γράφοντα η Λίνα Πετρίτη- Μπόγρη, η Σούλα Μπόζη και ο Δημήτρης Ποταμιάνος. Εκείνη τη βραδιά  γνωριστήκαμε συνομιλώντας για τον παλαιό τρόπο ζωής στην Αίγινα, για την οικιακή οικονομία για τα αγροτικά προιόντα  του νησιού, για το φιστίκι. Πολύ πριν ξεκινήσει  το Φεστιβάλ Φιστικιού.
   Ο Δημήτρης Ποταμιάνος θέλησε να συνεργαστούμε στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου το 2013. Τίτλος του "Αλληλέγγυες μέρες"  και η παρουσίαση έγινε στο καφέ "Νήσος" με συντονίστρια  την αλησμόνητη Βικτώρια Τράπαλη και ομιλητές τους Άννα Γεραλή, Γ.Μπήτρο και Κ.Κράους. Ήταν ένα όμορφο απόγευμα το οποίο συεχίστηκε στο καλοκαιρινό "αραξοβόλι" στην Καβουρόπετρα όπου στο τραπέζι που μας παρέθεσε είχε ετοιμάσει με δική του συνταγή κατσούλες.
   Συχνές οι συναντήσεις μας στη θάλασσα αλλά και στους δρόμους της Αίγινας. Χαρά αλλά και τιμή να συνομιλείς μαζί του. Το κέρδος μεγάλο. Η σκέψη μεστή, οι κουβέντες φιλοσοφημένες, οι απόψεις του κάθετες, ξεκάθαρες, ρεαλιστικές.
   Ακολούθησε  στην Αίγινα και η παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου από το φιλόλογο Δ. Νικολόπουλο, το συγγραφέα Γ. Κακουλίδη και την ηθοποιό Άννα Γεραλή.
   Ο Δημήτρης Ποταμιάνος συμμετείχε ενεργά στα πολιτιστικά και κοινωνικά πράγματα της Αίγινας καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις που πήγαζαν από την άδολη αγάπη του για το νησί.Τακτικός συνεργάτης του Saronic Magazine και της ιστοσελίδας  Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη

Παραθέτουμε ένα μικρό βιογραφικό του Δημήτρη Ποταμιάνου. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το AeginaLight ενώ η πρώτη είναι από το φακό του κ. Δημήτρη Βλάικου.

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος σπούδασε ανθρωπολογία και ιστορία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Επικοινωνίας. Γράφει συστηματικά για το κρασί, το φαγητό και τον πολιτισμό τους από το 1990 έως σήμερα. Και μαγειρεύει, βέβαια, για τον εαυτό του και για καλούς φίλους από πολύ παλιότερα. Επιμελήθηκε και παρουσίασε, μαζί με την Μαλβίνα Κάραλη, την εκπομπή "Μαγειρική Τέχνη". Συνεργασίες του έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στα έντυπα "Elle", "ο Αναγνώστης", "Το Βήμα", "Μενού και άλλα", "Οινέας" ("Symbol").
Έχει συγγράψει δοκίμια, κριτικά σημειώματα και πρόζα.

Γεννημένος στην Αθήνα από Κεφαλονίτικο (και Ηπειρώτικο) σόι, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στη Γαλλία, όπου και κόλλησε τον ιό της καλοφαγίας. Φανατικός υπέρμαχος έκτοτε της αισθητικής αυτοάμυνας. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο, κυρίως ως κυνηγός ταλέντων. Δικαιώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά δε λέει να σβήσει η πίκρα του για τα σπουδαία ταλέντα που χάνονται στην πελατειακή και εν τ’αυτώ  αδικτύωτη χώρα μας. Επίμονος αναγνώστης και γραφιάς (πρόζα, μεταφράσεις, δοκίμια, εγκώμια ευζωίας στον τύπο), θεωρεί ως κυριότερους εχθρούς του τους θιασώτες της «λεγεώνας του κακού», αντιτάσσοντάς τους πεισματικά τα μύρια πρόσωπα του καλού. O Επίκουρος  τον οδήγησε αφεύκτως στη φυσική τάξη του Δαρβίνου. Η σειρά «Εξέλιξη και κοινωνικές επιστήμες», που επιμελήθηκε στις Εκδόσεις Καστανιώτη, ιδιαίτερα τον απασχόλησε τα τελευταία χρόνια. ζούσε στην Αίγινα με τη γυναίκα του την Βίκη, με την οποία απέκτησαν έναν προικισμένο γιό, τον Στέφανο.
Ο ∆ηµήτρης Ποταµιάνος είναι οµότιµος καθηγητής επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστηµίου. Σπούδασε κοινωνικές επιστήµες και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήµιο του Παρισιού και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Ιστορίας του ίδιου πανεπιστηµίου το 1972. Στο ενεργητικό του έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και µακρά εμπειρία σε θέµατα Τουρισμού, ως διευθυντής γραφείων του ΕΟΤ εξωτερικού επί σειρά ετών. Είναι συνεργάτης του µη κερδοσκοπικού οργανισμού CAID – Κοινωνία, Επιστήµη, Τέχνη, ενώ διατέλεσε πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του ∆ιεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, που διοργανώνει στην Αθήνα ο οργανισµός. Χόµπι του, η γαστρονομία, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται οι εκπομπές του στην ΕΡΤ (1992-1993), σε συνεργασία µε τη Μαλβίνα Κάραλη, καθώς και ο εικονογραφημένος τόµος «Νόστιµες Μέρες – Συνταγές και Ιστορίες».