Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τα Θεοφάνεια της Αίγινας στην Athens Voice

    Είναι  γνωστή η αγάπη της μεγάλης Free press Αθηναϊκής εφημερίδας  Athens Voice  για την Αίγινα. Υπάρχουν πολλά τεύχη μέσα στο χρόνο με ειδικά αφιερώματα  στο νησί.
   Ετούτη  τη φορά  σειρά είχαν τα Θεοφάνεια. Ο φακός  του κ. Θανάση Καρατζά  πάνω από την εξέδρα αποθανάτισε  πολλές όμορφες στιγμές με τους ιερείς, τα παπαδάκια, τους επισήμους, πρόσωπα της  Αίγινας, τους επισήμους, τον απλό κόσμο, τους κολυμβητές, τον "ευλογημένο "  της ημέρας  που έπιασε  το Σταυρό, τα περιστέρια.
   Ο  αγιασμός  των υδάτων, της φύσης ολόκληρης, των ψυχών μας. Μια μεγάλη εκκλησιαστική στιγμή. Μια  μεγάλη Δεσποτική εορτή με βαθείά  Θεολογικά μηνύματα. Ένα  λειτουργικό  γεγονός με σωτηριολογικό  χαραχτήρα  που πολλές φορές  -δυστυχώς-  ευτελίζεται με σκηνές  χαβαλέ  και  αποκτά  εθιμικό επαναλαμβανόμενο χαραχτήρα  που πλαισιώνεται από συμπεριφορές γηπέδου  με κόρνες  και βεγγαλικά  που καμία θέση σεν έχουν στην εκκλησιαστική τελετή.
   Φέτος ειδικά  ο "Σταυρός" ερρίφθη  στους πιστούς από κάποιον ιερέα και ο ίδιος χαρακτήρισε  τη σκηνή ως "ποντιακό ανέκδοτο". Όπως επίσης  το γεγονός ότι ο Σταυρός ρίπτεται από τα εεκλησιαστικά πρόσωπα  και όχι  τους πολιτειακούς ή πολιτικούς άρχοντες. Λεπτομέρειες  θα πείτε. Μόνο  που οι "λεπτομέρειες"  αυτές κάνουν  την ουσία. Και όταν αποκρύπτονται  ή δεν επισημαίνονται μένουμε καταδικασμένοι στην άγνοια  και την ημιμάθεια του γεγονότος.