Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

O Άγιος Γρηγόριος δι΄ολίγον στην Αίγινα

  Ναός αφιερωμένος στον μεγάλο Άγιος και Θεολόγο Γρηγόριο Ναζιανζηνό δεν υπάρχει στην Αίγινα. Και εννοούμε κάποιον ενοριακό ναό ή κάποιο ξωκλήσι, παρά  το γεγονός ότι είναι γνωστό το περιστατικό της σύντομης επίσκεψης του Αγίου στην Αίγινα.
   Τη μαρτυρία βρίσκουμε καταχωρημένη στην Ελληνική Πατρολογία:  
" Αφού παραπλεύσαμε τη Ρόδο, σε λίγο, ταξιδεύοντας με ούριο άνεμο, φτάσαμε στο λιμάνι της Αίγινας, μια και το πλοίο ήταν Αιγινήτικο" (Migne P. G, t.37 st. 1044)
  Ήταν το έτος 354 μ. Χ. όταν - όπως ο ίδιος περιγράφει - ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ταξιδεύοντας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς την Αθήνα στάθμευσε για λίγο στην Αίγινα. Ο Άγιος έρχεται στην Αθήνα για σπουδές. Ο ενδιάμεσος σταθμός του στην Αίγινα προσδίδει ξεχωριστή αίγλη για το νησί από το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος άνθρωπος σε ικανότητες, γνώσεις και μοναδικό ταλέντο στην ποίηση έχει επισκεφτεί την Αίγινα. Άλλος ένας κορυφαίος Άγιος της Εκκλησίας  έχει συνδεθεί με την Αίγινα. Επίσης η πληροφορία ότι το πλοίο ήταν Αιγινήτικο μας δίνει την είδηση για τη ναυτική δύναμη και παρουσία της Αίγινας στη Μεσόγειο. 
   Μια  διαφορετική πλευρά και σελίδα από τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών που αφορά τον τόπο μας.
   Ίσως γι' αυτό  το λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Εφραίμ αφιέρωσε  το ναΰδριο που υπάρχει στην οροφή του Επισκοπείου Αιγίνης στον Άγιο Γρηγόριο ώστε να τιμηθεί  η παρουσία  του Αγίου στην Αίγινα.
  Φωτογραφίες από παλαιότερη τέλεση της Θ.Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γρηγορίου με λειτουργό τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο και συμπροσευχόμενο τον Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ.